Šťastný nový rok 2017! Chúc mừng năm mới!

Právě teď, 27.1.2017 18:00 začíná ve Vietnamu (a ve všech zemích, kde se řídí lunárním kalendářem) Nový lunární rok 2017. Tento rok je ve znamení ohnivého kohouta. Pokud jste si před měsícem nestihli dát novoroční předsevzetí, máte teď ještě jednu šanci!



O Novém lunárním roce a jeho oslavě (vietnamsky Tết Nguyên Đán, zkráceně prostě jen Tết) jsem už napsala mnoho článků. Minulý rok jsem ve článku "Vietnamské tradice: Oslavy nového lunárního roku (Tết Nguyên Đán)" psala o tom, jak tento den slaví Vietnamci a o tradicích, které se při oslavách dodržují. Také jsem psala o tradích a příbězích spojenými s Nefritovým císařem: Vietnamské příběhy: Nefritový císař a Tết Nguyên Đán. A kdybyste se náhodou připletli k oslavujícím Vietnamcům, tak se hodí umět vietnamsky alespoň popřát šťastný nový rok - a s tím vám může pomoci článek "Vietnamština: Tết Nguyên Đán - Nový lunární rok".

Červené obálky s penězi "lì xì", které se dávají na Nový rok dětem.

Typické novoroční jídlo - rýžové koláče "bánh chưng"


Přečtěte si o slavnosti Tết a o lunárním roku víc :

Další články, které by vás mohly zajímat:



Někteří Vietnamci mají doma stromeček, ale není to jehličňan, na který jsme zvyklí z našich českých Vánoc, ale bývá to rozkvetlá broskvoň, kumkvat nebo meruňka.


Chúc mừng năm mới!

Šťastný nový rok!

Komentáře

Oblíbené příspěvky