10000 příznaků, že už vám informatika a programování leze na mozek

Už na střední škole, snad dokonce při první hodině IVT, mě informatika a programování nadchlo. Tak jsem se před pár lety rozhodla studovat i vysokou školu s tímto zaměřením. A momentálně už v tomto oboru při studiu dokonce pracuji. Rozhodla jsem se pro vás sepsat pár bodů, které zná snad každý, kdo se s tímto oborem setkal - příznaky, které naznačují, že už vám z toho všeho kape na karbid.




1. Máte své oblíbené vývojové prostředí a odmítáte se ho vzdát. Za každou cenu ho hájíte. Jste schopni se na toto téma pohádat s kolegy u oběda.

10. Když vidíte někde napsané slovo "latex", tak si to sami pro sebe v duchu čtete jako [latech]. Až po chvíli vám dojde, že to oblečení bude asi spíš latexové, než LaTeXové.

11. Váš čas strávený nad programováním se dělí na dvě skupiny: 1) sedíte, čučíte do kódu a nechápete, proč to nefunguje; 2) sedíte, čučíte do kódu a nechápete, proč to najednou funguje.

100. Přestože anglicky třeba umíte jen průměrně, tak máte docela dobrou slovní zásobu anglických slov. Bohužel většinou takových, o kterých ani Angličané moc neví, co vlastně znamenají. A bohužel většinou nevíte, jak se ta slova vyslovují. Vyslovujete je tedy prostě "česky", různě je počešťujete a taháte si je i do normálního hovorového českého jazyka. Kdo by říkal sklad, když může říkat repozitář. A kdo by říkal repozitář, když může říkat repository.

101. Rodina, přátelé a lidé kolem vám příliš nerozumí. (Což asi souvisí i s bodem 4. - tedy s tím, že spoustu slov, které říkáte, říkáte "programátorskou angličtinou").

110. Když vidíte někde konstatování, že si máte dát "1 a 1 dohromady" (nebo jiné podobné tvrzení s "1+1"), tak nevíte, jestli teda 2, 1 a nebo 10.

111. Nemusíte dlouhé hodiny hledat, jak na klávesnici napsat středník ( ; ), lomítko ( / ), opačné lomítko ( \ ), svislítko ( | ), ampresand ( & ), křížek ( # ), apostrof ( ' ) či všelijaké druhy závorek ( {} [] ). Víte, kde máte "Fn". Prostě znáte svoji klávesnici jako svoje boty. Možná ještě trochu víc.

1000. Všechny problémy se první snažíte řešit stylem "vypnout zapnout". I ty, které s počítačem nebo jakoukoli technologií ani nesouvisí. I ty, které "vypnout" ani "zapnout" vlastně ani nejde.

1001. Zakládáte si na počtu monitorů. Já mám v práci dva, jsem na tom průměrně. Obdivuju ty, kteří mají tři nebo dokonce čtyři! Jááá chci taky čtyřiiii.

1010. Ježí se vám chlupy na zádech, když před vámi někdo vysloví, že "chce jít studovat informatiku, protože má rád počítačové hry a umí v photoshopu".

1011. Smějete se televizním detektivním seriálům, ve kterých dokážou fotku z bezpečností kamery zvětšit asi tisíckrát a čtyři šedé kostičky, které jim z toho zůstanou, zaostřit tak, že z nich přečtou celou SPZku auta. A když v televizním detektivním seriálu mluví "děsně chytře a odborně" o nějaké IT technologii, přijde vám to tak stupidní, že to musíte přepnout (protože většinou prostě říkají kraviny - jen tak, aby to "děsně chytře a odborně" znělo).

1100. Začnou za vámi chodit lidé s představou, že jste "opravář všeho" - od počítače, přes mobily až po varné konvice. "Hele, nevíš, co by to mohlo být, když mi po nějaké době zčerná obrazovka a udělá to tydýýýýýt?"

1101. Když na vás kdekoli vyskočí červený nápis, zleknete se a minimálně v duchu zaklejete. Až po chvíli vám dojde, že to není chybová hláška, ale jen a pouze nápis v červené barvě. Pak zanadáváte na toho, kdo normální text píše takovou kreténskou barvou.

1110. Pokud někde uslyšíte slovo "pascal", přepadne vás nostalgie. Achhhh... Jenomže ono je řeč většinou o Pascalovi nebo o jednotce tlaku po něm pojmenované. Málokdo kromě informatiků ví, že je po něm pojemnovaný i programovací jazyk.

1111. Při žádání o práci a psaní životopisu vám největší problém dělá sepsání kolonky "Ovládání PC". To tam jako máte napsat všechny programy, se kterými jste kdy dělali? To jako vážně?

10000. Přijde vám děsně "in" počítat ve dvojkové soustavě. Přestože se se dvojkovou soustavou ve skutečnosti moc nesetkáváte. A když už se s ní setkáváte, nemusíte v ní nijak extra počítat. Vlastně dvojkovou soustavu znáte jen ze školy a z reklam, které vám tvrdí, že všichni programátoři "musí vidět na ty svoje jedničky a nuly". Ale celé vaše okolí si myslí, že prakticky neděláte nic jiného, než že čučíte na jedničky a nuly - tak je při tom necháváte.


Další články, které by vás mohly zajímat :


A určitě bych našla ještě minimálně 10000 dalších příznaků :-D.
Jaké příznaky máte vy?

Komentáře

Oblíbené příspěvky