Vztah s Vietnamcem, 7.díl: Výhody vztahu s Vietnamcem

Hodně lidí se mě ptá, v čem je vztah s Vietnamcem jiný, než vztah s Čechem, a ať to porovnám. Promiňte, netuším - a porovnávat opravdu nemohu, jaksi nemám s čím porovnávat. Tak jsem se alespoň rozhodla zamyslet nad tím, jaké výhody a nevýhody takový vztah má. Pak jsem došla k tomu, že o nevýhodách vztahu s cizincem určitě bylo napsáno už přehršel článků - a že mě nějaké "nevýhody" vlastně ani nezajímají :-D. Takže vám přináším článek o tom, jaké výhody vztah s cizincem, konkrétně s Vietnamcem, přináší! Celý článek prosím berte s trochou nadsázky, článek je napsán pro jednoduché přiblížení vietnamské komunity Čechům a především pro pobavení :).



1. Víte, u koho budete na Vánoce
... a nejen na Vánoce, ale i na další jak české, tak vietnamské svátky. Je to jednoduché. České svátky trávíte oba s českou půlkou rodiny, vietnamské svátky s vietnamskou půlkou. A nikdo není zklamaný, nemusíte se hádat, u které rodiny budete na Vánoce a u které až na první nebo druhý svátek vánoční.

2. Neumře hlady
... protože umí výborně vařit. Takže i kdyby vás odvezli do nemocnice, hlady by neumřel a dokonce by celý váš pobyt nebyl pouze na vajíčkách nebo špagetách s kečupem. Ve chvíli, kdy by vás z nemocnice dovezli, byste hlady neumřela ani vy. Naopak, ještě byste dostávala teplé jídlo i dvakrát (ne-li třikrát!) denně, možná i přímo do postele.

3. Nerozhádáte se s rodinou
... prostě proto, že si navzájem moc nerozumíte a neumíte se v jazyce toho druhého hádat. Takže pokud máte na něco opačný názor, tak to většinou ani nezjistíte, protože si nerozumíte, a když už to tedy zjistíte, tak se nepohádáte, protože pohádat se prostě nedokážete. Neodkážete si totiž pořádně obhájit ani svůj názor, takže inklinujete k tomu, že všechno odkýváte. Druhá strana to má podobně, ta zase všechno odkývá vám. Takže na sebe kýváte, usmíváte se a nehádáte se.

4. Je pracovitý a zastane se i domácích prací
... i když ho k některým pracím musíte trochu nutit, tak když jde do tuhého, zvládne všechno. Vyžehlit, vyprat, vytřít, vysát, opravit, uvařit, umýt, přišít, ... Pohoda. Když má navíc dostatečnou motivaci (např. peníze v práci), je schopný pracovat od rána do večera.

5. Nadávky se vás tolik nedotýkají
... protože nadávka ve vietnamštině také ublíží, ale nikdy ne tak, jako nadávka ve vašem rodném jazyce - přesto, že znáte jasný překlad nadávky. Přesto neublíží tolik, jako česká nadávka. Nevím, čím to je, asi nějakým vrozeným citem pro češtinu. Takže pokud se ocitnete v situaci, kdy vám někdo nadává a nebo se o vás nevyjadřuje zrovna lichotivě, tak si mnohem snadněji pomyslíte něco o prdeli a nenecháte se tím vůbec rozhodit.

6. Kdyby vypukla válka, jste za vodou
... protože máte doma zásoby všeho. Rýže máte dvacet kilo (a tady prosím nadsázka opravdu není). Také máte zásoby rybích omáček, všelijakých nudlí i láhví s vodou. A oleje. A plechovek Redbulu nebo CocaColy. Kdo by kupoval jedny brambůrky, když jich může koupit celou bednu? A to nemluvím o tom narvaném mrazáku.

7. Máte jednodušší vaření
... protože doma máte všelijaké spotřebiče, které Češi pořádně ani neznají. Rýžovar je samozřejmost - nasypete rýži, propláchnete, zapnete. Hotovo. Rýžovat zapípá, když je rýže uvařená a sám přepne na pouhý ohřev, takže se nikdy nestane, že by se rýže připálila. Ale najdou se u vás i jiné zajímavé spotřebiče, třeba "dělač sójového mléka" a tak.

8. Můžete se tvářit jako cizinci
... což se hodí především na zahraniční dovolené, když se opravdu a vůbec nechcete družit s Čechy. Vlastně se nechcete družit s nikým, nicméně Češi často, když zjistí, že jste taky Češi, potřebu družit se s vámi mají. Pokud ovšem na společné snídani jen tak ledabyle prohodíte pár slov ve vietnamštině, nikdo se - s tím na první pohled nečeským párem - družit chtít nebude. A pravděpodobnost, že potkáte na dovolené v Evropě v hotelu Vietnamce - ta je téměř nulová. Nicméně tvářit se jako cizinci nemusíte pouze na dovolené, ale třeba i v tramvaji, v obchodním centru (zvlášť když za vámi běží člověk, který vám nutně potřebuje něco nabídnout), prostě tak nějak všude, kde se to zrovna hodí.

9. Máte svůj "tajný" jazyk
... to trochu souvisí s předchozím bodem. Znáte ten pocit, že chcete tomu druhému něco říct, na něco ho upozornit, něco mu ukázat - a zároveň nechcete, aby někdo kolem slyšel, o čem se bavíte. Bavit se anglicky je k ničemu, angličtině už spousta lidí rozumí. Ale narazit na bělocha, který rozumí vietnamštině, to by byla sakra velká náhoda. Takže třeba i v narvaném autobuse můžete probírat zcela soukromě všelijaké záležitosti.

10. Jíte zdravěji
... protože vietnamské jídlo je obecně zdravější, než to české. Ano, Vietnamci poměrně často smaží, a taky poměrně často konzumují vepřové maso. Ale vyvažují to libovým hovězím a vařeným kuřetem. Ke každému jídlu je zelenina, jídlo bez zeleniny není jídlo. A místo dezertu je ovoce a čaj.

11. Všude máte výhody a slevy
... ačkoli není v silách Češky si všechny ty Vietnamce zapamatovat, věřte, že oni vás znají. A přestože jste se viděli třeba jen jednou, oni o vás vědí všechno, i to, co vy sami o sobě ještě nevíte. To všechno zní jako nevýhoda. ale má to i své kladné stránky. V asijském fastfoodu dostanete porci masa navíc, při nákupu trička či kabelky dostanete padesát korun slevu a pokud si kupujete něco malého, dostanete to klidně i zadarmo. A to byste přísahali, že toho prodavače vidíte poprvé v životě. Pokud s Vietnamcem máte vztah již dlouhodobější, přijde i chvíle, kdy poznávají nejenom vás, ale také vaši rodinu. Ano, už i moje maminka dostává více masa a slevu.

12. Zbude vám více vína
Není asi žádné tajemství, že Asiaté prostě nevstřebávají alkohol tak snadno, jak Evropané. Nemají na to ty správné enzymy, především jim chybí enzym, který v játrech alkohol odbourává. Pokud to není Asiat, který u nás žije už léta a všechna ta léta chlastá první ligu (a tak se navzdory všemu prostě "nevytrénoval"), tak mu k zčervenání kůže a k opilosti stačí opravdu málo. Výhoda? Jistě! Vašemu příteli stačí deci vína, takže až dopijete svoji skleničku, můžete dopít i tu jeho.

13. Pořád slavíte
... slavíte totiž jak české, tak vietnamské svátky. Nový rok máte do roka dvakrát, Den žen dokonce třikrát do roka. Život je jedna velká párty :).



Další díly seriálu "Vztah s Vietnamcem":


Další články, které by vás mohly zajímat:

Komentáře

Oblíbené příspěvky