Recepty z Vietnamu, 2. díl: Nem rán (smažené jarní závitky)

Často se mě ptáte, jestli se nepodělím o další vietnamský recept. Dnes jsem se tedy rozhodla sepsat recept na smažené jarní závitky, vietnamsky "nem rán", čti [nem zán], které s maminkou přítele připravuji snad ke všem slavnostnějším příležitostem.



Recept: Nem rán (vietnamské smažené jarní závitky)


Co budeme potřebovat (na cca 30 závitek):
  • skleněné nudle "miến" (cca třetinu balení)
  • houba "jidášovo ucho" - mộc nhĩ (cca půl balení)
  • výhonky mungo (cca 100g)
  • 1 kedlubna
  • 2 mrkve
  • 1 menší cibule
  • 1 jarní cibule
  • 800g vepřového masa (nějakého trochu tučnějšího)
  • 100g krevet
  • 4 vejce
  • rybí omáčka
  • pepř
  • sůl
  • rýžový papír
  • olej, voda (popřípadě pivo)



Jak na závitky:

Houby "jidášovo ucho" zalijeme horkou vodou, aby změkly (cca 20 minut), a poté je pokapeme octem, abychom je zbavili jejich typického aroma. Ocet poté z hub důkladně opláchneme, i několikrát. Podle návodu na obalu uvaříme také skleněné nudle "miến".


Nakrouháme mrkev a kedluben (na proužky, ne úplně na drobno). Vepřové maso nameleme, krevety oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Nakrájíme i cibuli, jarní cibuli, výhonky mungo, skleněné nudle a jidášovo ucho. Přidáme čtyři vejce, asi 3 lžíce rybí omáčky, pepř, sůl a vše důkladně promícháme.



Do hlubokého talíře si připravíme teplou vodu, popřípadě vodu můžeme naředit pivem. Poté si připravíme plytký talíř, na kterém budeme závitky balit. Rýžový papír vždy rychle ze všech stran namočíme a položíme na talíř. Na kraj rýžového papíru položíme cca 2 větší lžíce připravené směsi a ubalíme závitek.


Závitky smažíme ve větším množství oleje nebo je můžeme hodit do fritovacího hrnce. Doporučuji osmažit první jen jeden závitek, ochutnat jej a poté směs dochutit. Smažit můžeme i na dvakrát (první si závitky předsmažíme, pak necháme odpočínout, a poté dosmažíme dozlatova).




Co jíst k závitkům:

K závitkům se běžně podávají tenké rýžové nudle, bylinky (koriandr setý - rau mùi, perila křovitá - tía tô, klasnatka brvitá - kinh giới, pepřovník lolot - lá lốt, thajská bazalka, ...), zelenina (ledový salát) a zálivka. Zálivku připravíme z cca 200ml vody, 1 lžíce cukru, 3 stroužků česneku nakrájených na drobno, půl chilli papričky, 6 lžic rybí omáčky a lžíce jablečného octa. Do zálivky můžeme nakrájet kousky mrkve, kedlubnu a cibule.




Poznámka: Vietnamské smažené jarní závitky si většinou každá rodina připravuje podle svého rodinného receptu. Nebojte se proto recept přizpůsobit svým chutím - například pokud nemáte rádi krevety, není problém je vynechat a nahradit vepřovým masem. Stejně tak můžete měnit poměry zeleniny a masa. Na buddhistické slavnosti se běžně připravují i závitky bez masa a rybí omáčky, naprosto vegetariánské, takže se nebojte experimentovat :).



Mohlo by vás také zajímat:




Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky