Jak přibrat?

Tříčtvrtina z vás si teď myslí, že jsem se úplně zbláznila, pravda je ale taková, že pokud je někdo hubený, tak přibírání je často ještě složitější, než hubnutí.


Když člověk hubne, musí se trošku omezit a jíst to, co je zdravé a ne moc kalorické - ale zároveň tak, aby neměl hlad. Přibírání je složitější především v tom, že když je člověk plný, tak dostat do sebe další kalorie je v tu chvíli nemožné - když se přejím, tělo se brání a pozvracím se. Takhle zdravé tělo funguje a je velmi obtížné mu vysvětlit, že jsme se přejedli zcela dobrovolně. A když se najíme až k prasknutí, tak to rozhodně není dvakrát příjemný pocit. Navíc - když má člověk rychlý metabolismus, může se stát, že má pocit, že "žere jako prase" - a nic, kila se prostě nehnou. Takže to musí jít jinak.


1. Opravdu potřebuješ přibrat?
Jseš si stoprocentně jistá, že chceš a potřebuješ přibrat? Nebo to děláš jen proto, protože se ti někdo někdy vysmál, že jsi "tyčka", "párátko" nebo "vyžle"? První popřemýšlej nad tím, jestli to nebyla jen závist. Pokud se necítíš špatně, jsi plná energie, vypadáš zdravě a nejsi přehnaně podvyživená, vem svou štíhlost a rychlý metabolismus spíš jako obrovský dar, jako svou přednost. Co by za to jiné dívky daly, kdyby nemusely řešit všechno jídlo, co strčí do pusy. Kdyby nemusely nad jídlem přemýšlet. Zvlášť pokud je ti ještě pod patnáct let - tvoje tělo se ještě bude měnit a je možné, že přibereš sama od sebe. Nedostaň se do situace, že bys za nějaký ten rok musela řešit opačný problém.

2. Zjisti, zda nemáš zdravotní problém
Že nemůžeš přibrat může mít mnoho příčin. Je dobré zjistit hned na začátku, zda tvoje nízká váha není příčinou nějakého onemocnění nebo nedostatku nějaké látky. Zajdi za svým obvoďákem (nebo svým dětským lékařem) a nech si udělat krevní rozbor. Málokdo ví, že na krevní rozbor máme všichni jednou ročně zdarma nárok. Řekni svému lékaři o své neschopnosti přibrat, pravděpodobně ti udělá celkový krevní obraz (aby zjistil, zda vám něco nechybí) a taky zkontroluje činnost štítné žlázy.

Zeptej se, zda ti nemůže dát injekci B12 vitaminu. Pokud tvůj rozbor prokáže, že jsi zdravá, pravděpodobně ti ji lékař nedá, ale zeptat se rozhodně můžeš, za to ti hlavu nikdo neutrhne. Většinou se dává těm, kteří trpí chudokrevností a jsou hodně podvyživení. Posuzuje se to tedy případ od případu. Po B12 vitaminu se totiž přibírá - člověk má větší chuť k jídlu. Pivní pupky jsou toho důkazem:). Tím nechci propagovat pití piva, ale můžeš se v lékárně zeptat přímo na pivní kvasnice. Dostaneš je bez receptu, ale neočekávej od nich nějaký zázrak (rozhodně to neznamená, že po tom, co je začneš brát, přibereš pět kilo). Ale jsou zdravé, takže ti rozhodně neublíží.

3. Jez pravidelně
Tohle je pro hubnoucí i přibirající stejné. Nesmí se stát, že máš hlad. Pravidelně snídej a svač. Jedna svačinka dopoledne, jedna odpoledne a třetí po večeři. Hodně hubení lidé jsou často tak hubení proto, že když nemají chuť, jídlo vynechají. Tohle ale rozhodně správná cesta není.

4. Jez zdravě a vyváženě
Většina lidí si myslí, že aby někdo přibral, tak musí vynechat zdravá jídla a jíst jen to, co je tučné nebo sladké. Tohle je ale samozřejmě blbost. Tvoje tělo potřebuje vitaminy a minerály úplně stejně jako to potřebují těla jiných lidí, dokonce možná ještě víc. Ovoce a zelenina by tedy měla mít na tvém jídelníčku stálé místo. Pravda je, že se nemusíš omezovat tak, jako lidé, kteří hubnou - tobě tučnější ani sladší jídlo neublíží. Neboj se červeného masa!

5. Vybírej kaloričtější varianty
Nepoužívej nízkotučné mléko, používejte plnotučné, neboj se ani smetany. Dej si místo light margarínu raději máslo. Místo běžně prodávaného jogurtu si kup raději ten "pravý". Poznáš ho tak, že nejenom, že je tučný, ale má pouze týdenní dobu trvandlivosti. Kvalitní čokoláda je pro tebe také vhodná. Na chleba si dej pořádnou vrstvu plnotučného tvarohu. Prostě vybírej raději co nejméně chemicky ošetřené a zdravé potraviny. A ty většinou jsou tučnější a sladší. Můžeš si libovat ve všech možných druzích sýrů a masa. Vegetariánství pro tebe nebude ta nejlepší volba.

6. Pij správně
Vyhni se kofeinovým nápojům na lačný žaludek, během dne se snaž kofein alespoň omezit (jedno kafe tě nezabije, ale vypít ho půl litru?). Co se týče slazených nápojů - v jedné deci takového nápoje je stejné množství kalorií, jako v celém stogramovém balíčku gumových medvídků. Proto se sladkých nápojů nemusíš vyhýbat, ale raději vybírej zdravější varianty a ne nápoje, které jsou narvány éčkama. Co třeba nějaké džusy, mošty a čerstvé ovocné šťávy? A samozřejmě také vodu. Omez nápoje s bublinkami - zbytečně tě zasytí.

7. Posiluj
Svaly ti jinak nenarostou - a myslím si, že právě ty svaly bys chtěla přibrat. Nevěřím tomu, že by někdo chtěl vypadat jako puding. Vyhýbej se aerobním cvičením.

8. Přestaň kouřit
Pokud jsi kuřačka, snaž se přestat. Nejenom, že pomůžeš svým plícím, ale také přibereš.


Další tipy:
  • Vysokokalorické protejnové tyčinky a nápoje seženeš snad v každé posilovně, dají se samozřejmě koupit i přes internet.
  • Projdi se v oddělení pro batolata. Jejich výživa je kalorická a zároveň zdravá. Chápu, že cosi zeleného a nejasného původu nevypadá příliš chutně, ale nějaká ta kašička nebo krupička může být fajn svačinka.
  • Mlsej. Kup si všelijaké oříšky a sušené plody. Můžeš je mlsat jen tak u oblíbeného filmu nebo si je můžeš ráno do jogurtu. Oříšky jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které tvé tělo potřebuje. Sušené ovoce obsahuje spoustu důležitých minerálních prvků a je zdrojem kvalitních vysokohodnotných sacharidů.


A hlavně - buď trpělivá. Přibírání je dlouhodobý proces, často mnohem časově náročnější, než hubnutí. Proto nečekej, že přibereš každý týden kilo. Ale pokud to nevzdáš a vytrváš, výsledky se určitě dostaví:).

Komentáře

Oblíbené příspěvky