Jak zvládnout maturitu?

Letos maturuješ a jsi z toho vyděšená k smrti? Není se čeho bát, když nic nepodceníš a když budeš vědět, do čeho jdeš.
Někteří se začínají učit už v lednu, to ale není nutné. Co se naučíš tři měsíce předem, do maturity asi stejně zapomeneš. Navíc toho máš dost ještě i do ostatních předmětů. Ale není špatné v tuto dobu začít s vypracováváním otázek. Pokud máte ve třídě dobrý kolektiv a svým spolužákům věříš, můžete si rozdělit práci a každý může vypracovat pouze část, to už záleží na vás. Je ale opravdu důležité, abys měla všechny otázky vypracované a zkompletované, a nebo ujasněné, z čeho se budeš učit, ještě před svatým týdnem. Pak už nebude čas si něco vyhledávat. Učení můžeš nechat až na svaťák, ale ať máš na něj už všechno připravené, rozhodně nemůžeš jít do svaťáku s čistým štítem a úplně prázdnou hlavou. Na učení totiž už není moc času.


Jak to stihnout?

Když jsem se učila na maturitu, spousta spolužáků ve svatém týdnu zmatkovala, že to nestihnou, protože dva dny před maturitou zjistili, že jsou teprve v polovině. Proto je hodně důležité si učení rozložit a zbytečně se nezdržovat u jedné otázky.

Spočítej si, kolik máš dohromady otázek. Dále si spočítej, kolik dnů má tvůj svatý týden (určitě tam je i nějaký ten víkend a možná nematuruješ hned v pondělí, takže to nebude 7 dní, ale asi víc). A nakonec si musíš ujasnit, kolik hodin denně se asi dokážeš učit. Neočekávej, že o svatém týdnu budeš spát až do oběda.

Příklad: Mám u každého předmětu 25 otázek, čtyři předměty (protože jeden mám i ve státní i ve školní části), mám 7 dní na učení a dokážu se učit deset hodin denně. Z toho mi jasně plyne, že na jednu otázku mám asi 42 minut. To není moc, že? Je tedy jasné, že si nemůžu dovolit jednou otázkou zabít dvě hodiny. Raději umět všechny otázky průměrně, než umět deset skvěle a zbytek vůbec.

Jak se učit?
Udělej si z papíru něco jako "adventní kalendář" - vypiš si všechny otázky ze všech předmětů. Papír přilep na viditelné místo. Teď ti stačí otázku, kterou už umíš, odškrtnout. Budeš tak mít přehled, kolik ti toho ještě zbývá. Když už nebudeš stíhat, musíš mít každou otázku alespoň přečtenou.

Jsou lidé, kteří si učení rozvrhnou tak, že dva dny se učí jeden předmět, pak další dva dny další atd. Tenhle způsob moc nedoporučuji, protože na konci týdne budeš mít pocit, že to, co ses učila jako první, už vůbec neumíš. Je dobré učení prokládat. Každý den třeba dvě otázky z každého předmětu. Je ale také důležité, jaké pořadí učení do různých předmětů zvolíš. Mezi předměty, které jsou spíš na paměť, vkládej předměty, které jsou víc logické. Pokud maturuješ ze dvou cizích jazyků, nikdy se je neuč po sobě, jinak se ti to všechno smíchá dohromady. Střídej také obtížnost. Prokládej obtížnější předměty těmi pro tebe jednoduššími.

Dělej si přestávky

Můj tip je 45 minut učení a 10 minut přestávky. Proč takhle? Protože jsi takhle zvyklá ze školy, tvůj mozek je zvyklý se učit v těchto intervalech, takže se budeš lépe soustředit. A navíc je dokázané, že tohle při učení lidskému mozku vyhovuje nejvíce. Pokud ale patříš mezi ty, kteří se raději učí delší dobu a pak si dají delší přestávku, klidně to udělej takhle.

Ale rozhodně na přestávky nezapomínej. Stejně tak nezapomínej pít a jíst. Pokud už opravdu nevíš, jak se soustředit, jdi si dát sprchu nebo si opláchni obličej studenou vodou. Také nezapomínej při učení větrat. Tvůj mozek potřebuje kyslík, jinak to do něho budeš rvát mnohem pomaleji.

Den před maturitou si vyhraď už jen na opakování, jdi ven, odpočiň si. Je normální, že večer budeš mít pocit, že neumíš vůbec nic. Je normální, že propadneš hysterickému záchvatu. To je ale jenom stresem, pokud ses opravdu učila, tak pak, až si vylosuješ otázku, mozek sepne.

Je to hodně i o přístupu. Když si budeš opakovat, že tě ten předmět baví, že je to učivo zajímavé a že to chceš umět, bude se ti to učit mnohem snadněji. Naopak když z toho budeš vystresovaná, budeš si pořád říkat, že je nemožné se to naučit - bude to o to těžší.


Říká se, že maturita je zkouška dospělosti. Je hodně důležitá, ale když se ti na poprvé nepovede, není to konec světa. Prostě bys to udělala na další pokus. A za několik let by si na to nikdo ani nevzpomněl. Myslím si však, že jsi ty čtyři roky jen neležela na lavici a pokud se o svatém týdnu budeš svědomitě připravovat, zvládneš to levou zadní. Přeji hodně štěstí všem letošním maturantům! :-)



Nepřehlédni mé další články o učení:
http://hogreta.blog.cz/1201/s-matematikou-se-da-bojovat

Komentáře

Oblíbené příspěvky