Není ostuda změnit názor

...ostuda je trvat na špatných názorech. A ještě větší ostuda je trvat na názorech, se kterými my sami vlastně nesouhlasíme, ale trváme na nich jenom proto, abychom je neměnili.
Obrázek lamy je čistě náhodný:)

V poslední době jsem se několikrát setkala s tvrzením typu "já své názory nikdy neměním". Spoustě lidem to přijde obdivuhodné, ale já nechápu proč. Mně to přijde hloupé. Každý z nás má právo změnit názor. Navíc věkem se naše názory vyvíjí. Co nám teď přijde jako pitomost, nám za pár let klidně může dávat smysl. To opravdu musíme trvat na názorech, který jsme si udělali třeba v deseti letech? Nemůžeme ho změnit, protože by tak náš názor ztratil na váze? Nemohl by na ní naopak získat?


Náš názor se formuje spousta věcmi. Potkáváme různé lidi, řešíme různé problémy, zažíváme různé situace. Každá ta situace může náš názor trošku poupravit, pootočit, pokroutit nebo posunout. Na tom není nic špatného, to je naopak dobře. Takový člověk je tvárný a je schopný si vyslechnout i názor ostatních lidí - a dokáže nad nimi kriticky uvažovat. S člověkem, který razantně odmítá jakoukoli změnu svého názoru, se velmi špatně komunikuje. I když mu podáte ty nejlepší argumenty na světě, tak on si bude stát za svým, a to i když sám bude vědět, že to, co hájí, je úplná blbost. Takoví lidé totiž stojí za svým názorem jen z principu. Nikdy nepřipustí, že třeba nemusí mít vždy pravdu. Nikdy nepřipustí, že se může mýlit. Nikdy nepřipustí, že to, co si myslí teď, se za pár let může změnit. A v tomto případě je jakákoli argumentace zbytečná. Uznejte sami, že s takovým člověkem se mluví opravdu špatně.

Samozřejmě všeho moc škodí a osobu, která mění názory každý druhý den, nikdo nebere vážně. Ale když se to dá do nějakých rozumných hranic, beru takovou změnu názoru jako pozitivní. Já osobně si lidí, kteří dokážou změnit názor, vážím. Znamená to, že nad věcmi přemýšlejí a ne, že jenom něco slepě následují.


A co vy? Dokážete změnit názor? Nebo si myslíte, že je správné na svých názorech trvat a neměnit je? Podělte se v komentářích:-).


Komentáře

Oblíbené příspěvky