Kachnám nevěřte ("Vietnamci unášejí ženy a prodávají je na orgány")

Dnes jsem tady s informativním článkem, především se to bude týkat Ostraváků. Zvlášť těch, kteří věří každé "kachně", která jim přijde do mailu (viz níže).


Některým (mluví o tom celá Ostrava, tak už asi možná všem) z vás možná v minulých dnech přišla emailem následující zpráva:

Milé kamarádky, přítelkyně... Zvažovala jsem, jestli mám tento mail posílat, ale třeba tím pomůžete i ostatním ženám... Můj bratranec z Hlučínska má kolegu v práci, který teď zažil se svou manželkou těžké trauma. Šli nakupovat do Ostravy Poruby, procházeli se po Lenince a jeho žena si ještě chtěla koupit nějakou maličkost u tamějších Vietnamců (mají tam prý více obchodů vedle sebe). Řekla mu, ať počká venku, že bude hned zpátky. Už se stmívalo, tak manžel trpělivě čekal. Když se po 10 minutách žena nevracela, šel k tomu obchodu a narazil do Vietnamce, který ho odstrčil, že už zavírají. Ten manžel na něj zvýšil hlas, že je tam přece jeho žena, ať ho okamžitě vpustí dovnitř. Vietnamec nereagoval a prudce ho odstrčil, zabouchl dveře a zamknul. Manžel okamžitě volal policii. Strašně se vylekal, když po 5 minutách od telefonátu přijelo velké policejní auto, ze kterého vyskočilo několik maskovaných ozbrojených policistů v kuklách. Najednou zjišťoval, že se nejedná o žádný obyčejný zásah. Když vtrhli dovnitř, našli jeho manželku ukrytou ve skříni s kolíkem v puse a celou svázanou. Byla v těžkém šoku. Venku jí policajti sdělili, že se stala obětí nebezpečné severomoravské mafie, která obchoduje s lidskými orgány. Ženy jsou pro ně snadnější kořistí, proto jich v poslední době několik zmizelo... Už několik let rozplétají kriminalisté jejich gang, záměrně se o této mafii nedozvíme z médií, protože policii chybí informace ještě o několika dalších mafiích, které s nimi úzce spolupracují. Když nám to bratranec vyprávěl, třepal se mu hlas, je to příběh manželky jeho blízkého kolegy - kamaráda. Prosím, dávejte na sebe pozor, ujišťujte se, jestli je v obchodu s vámi více lidí. Nechci vás tímto mailem děsit, jen cítím potřebu takové věci sdílet, protože tohle je skutečný listopadový příběh z Ostravy Poruby... Moc vás všechny zdravím a opatrujte se... Marci


Myslela jsem si, že něčemu takovému rozumný člověk nemůže věřit, ale opak je pravdou. Můžu vás jen ujistit, že Vietnamce z Hlavní třídy znám a že je to od začátku po konec výmysl, který se pouze snaží poškodit vietnamské podnikatele. Proto bych vám chtěla ukázat oficiální reakci:

Vážení,
v posledních několika týdnech se přes e-mail začala šířit nepravdivá zpráva o tom, že na ulici Hlavní Třída v Ostravě- Porubě se odehrávají velká dramata jako vystřižená z krimi seriálů. Prý tamní Vietnamci unášejí ženy, jakožto snadnější oběti, za účelem prodeje lidských orgánů. Chtěla bych upozornit na to, že tento e-mail je snůška úplných nesmyslů, jehož cílem je podněcovat etnickou a rasovou nenávist a poškodit v podnikání prodejce na ulici Hlavní Třída. Opravdu si myslíte, že kdyby došlo k takovému zločinu, v novinách a hlavně ve zprávách by o tom nepadla ani zmínka? Nebo alespoň o nějaké pohřešované osobě? A myslíte si, že by se o této zprávě šířilo přes podvodné e-maily? Autor/autorka sice uvádí, že se o tom mluvilo i v rádiu, ale tento fakt ničím nepodložil/a, protože žádná taková ani obdobná zpráva ve sdělovacích prostředcích nikdy nebyla zveřejněna. Hlavní Třída je ulice rušná a pohybuje se na ní spousta lidí od rána do pozdního večera. Kdyby kdokoliv zahlédl velké policejní auto s muži s kuklami a velkou zásahovou akci, věděla by o tom brzy celá Ostrava. Mimo to, kdyby k takovému zásahu skutečně došlo, obchod by byl logicky již dávno uzavřen a lidem znepřístupněn, přičemž se sami můžete ubezpečit, že všechny obchody fungují dále. Cílem tohoto e-mailu lidem je otevřít oči, aby naivně nevěřili všem mailům, které jim chodí. Tamní Vietnamci jsou slušní lidé. Nemusíte u nich přece nakupovat, jen byste neměli slepě skočit na lep těmto lžím.

Kdo šíří tyto lživé informace, naplňuje skutkovou podstatu trestného činu pomluvy podle § 184 odst. 1 a 2 zákona č. 40/2009 Sb. trestního zákoníku, za nímž stojí skupina rasistů, kteří spoléhají na naivitu lidí. Věřím, že se rozmyslíte, než začnete e-maily přeposílat dál a napomáhat tak trestnému činu a neopodstatněnému šíření nevole vůči tamním Vietnamcům, kteří jediní v tomto případě mají právo na to řešit tento problém přes policii.

Děkuji za přečtení.



Budu moc ráda, kdyby lidé, kteří dostali výše zmíněnou "kachnu", aby tomu, kdo ji poslal a dále přeposílá, poslali toto vyjáření. Budu ráda, když budete tento článek nebo jen samotné vyjádření sdílet na sociálních sítích. Moc nám tím pomůžete.

Co bude dál? Asi bude nutné podat oznámení na neznámého pachatele za trestný čin pomluvy. Také se dá možná uvažovat o trestném činu šíření poplašné zprávy. Asi se již nezjistí, kdo daný "příběh" začal přeposílat, ale alespoň tak budou lidé poškození tímto lživým mailem trochu očištěni.

Prosím, přemýšlejte nad tím, co odesíláte. Pro vás to může být legrace, ale jiným lidem to třeba může zničit jejich obživu a vlastně i život. Zahráváte si s lidskými osudy. Mi osobně je docela smutno z toho, čeho všeho jsou lidé schopní.



__________________________________________________________________________________________________________

Aktuálně:

Tato poplašná zpráva byla již také zveřejněná na hoax, kde najdete databázi nejrozšířenějších podvodných mailů.
Výše popsaná zpráva se řadí k aktuálně nejrozšíšenějším hoaxům:

O nepravdivosti informuje i Moravskoslezský deník:

Policie začíná pátrat po autorovi poplašného emailu:

Komentáře

Oblíbené příspěvky