Jak jíst hůlkami?

V mnoha městech můžete v dnešní době i tady, ve střední Evropě, narazit na různá vietnamská bistra či restaurace. Mnoho lidí už pochopilo, že asijské jídlo má něco do sebe, ale mnoho z nich má také stále panickou hrůzu z toho, že si hůlkou vypíchnou oko. Takže jak na to? A na co si dát pozor?

Mušle... doopravdy nechutnala tak hrozně, jak vypadala:-D



Jak na to?

První nahněte ruku tak, abyste měli malíček dolů a palec směrem nahoru. Lépe se vám to tak bude učit. Jednu hůlku chytněte tak, jako byste měli držet tužku - s tím, že ji máte podepřenou mezi prsteníčkem a prostředníčkem a ukazováček máte volný. Přidržujete ji palcem.


Teď přidejte druhou hůlku. Položte ji prostředníček a přichytněte si jí palcem a ukazováčkem. Když teď budete ukazováčkem pohybovat, bude tato hůlka "klouzat" po prostředníčku. Chce to trošku cvik, ale půjde to.


Pokud chcete chytit do hůlek něco většího a potřebujete větší rozsah, tak necháte první hůlku ležet na prsteníčku a už druhou hůlkou už nebudete "klouzat" po prostředníčku, ale budete mít druhou hůlku položenou mezi prostředníčkem a ukazováčkem a budete pohybovat oběma těmito prsty. A pořád si u toho obě hůlky přidržujete palcem.


Hůlky držte pěkně "na dlouho". Když je budete mít příliš "na krátko", tak nejenom, že budete vypadat jako amatér, ale taky se může stát, že si ruku vymácháte v jídle. Krátkými hůlkami navíc nikam moc nedosáhnete.

Hůlkami nemusíte jídlo jen chytat a zvedat, ale můžete ho i hrnout. Nebojte si misku se zbytkem rýže jednoduše přiložit k puse a hůlkami rýži do pusy nahrnout. Stejně tak do sebe můžete "hrnout" i jiné jídlo, které už vám prostě nejde nabrat.

Pokud jíte nudle, nijak je na hůlky "neobtáčejte". Prostě je chytněte, strčte je do pusy - nevadí, že vám z té pusy budou čouhat. Potom čouhající konec nudlí opět chytněte hůlkami a do úst jim trochu pomožte. Dokonce ani nevadí, když si u toho zasrkáte.

A jak jíst polévku?

Co se týče jedení hůlkami, lidé se mě většinou ptají na dvě věci - na: "A jak jako jedí tu rýži?" a na "A to jako hůlkami jedí i polívku?". U první otázky jim většinou stačí odpověď, že vietnamská rýže je lepkavá, tedy že drží pohromadě a tedy že není problém ji jíst hůlkami. A co se týče té druhé otázky - samozřejmě, že i Vietnamci jedí polévku lžící. Hůlkami a lžící. Jak? No, tak teď jsme se naučili jíst hůlkami, takže je chytnete tak, jak jsme si to říkali a do druhé ruky chytnete lžičku.

Říkáte si, že je pro vás praktičtější jíst prostě jen tou lžičkou? Vyvedu vás z omylu. Ve většině vietnamských polévek jsou dlooooouhé nudle, které ven lžičkou nedostanete. Správný postup je: nudle, zeleninu, maso a bylinky nabírat hůlkami a vývar/vodu nabírat lžící. A nejlepší je, abyste to udělali tak za sebou, aby se vám to promíchalo ještě v puse.

Co s hůlkami nedělat?

Už jsem popsala, co se s hůlkami dělá, ale nenapsala jsem, co se nedělá.
  1. Jeden pár hůlek, tedy dvě hůlky, patří vždy do jedné ruky. Nikdy nenastane situace, kdy byste měli mít v každé ruce jen jednu hůlku. Budete vypadat jako bláznivá kudlanka a stejně se s jednou hůlkou nedá nic dělat, pokud si tedy nechcete zamíchat kafe. Pokud potřebujete jídlo nějakým způsobem promíchat, vezměte dvě hůlky do jedné a dvě hůlky do druhé ruky. Pokud je to na vás nějak moc, vemte do jedné ruky hůlky a do druhé lžičku. A nebo rovnou dvě lžičky.
  2. Nikdy nezapichujte hůlky do jídla. Pokud si chcete u jídla "odpočinout", hůlky položte na misku, popřípadě klidně vedle misky. Ale hůlky trčící z misky - to opravdu NE. Navíc tím nějakého pověrčivého Vietnamce můžete i vyděsit, ono totiž zabodnuté hůlky v rýži znamenají smrt.
  3. Hůlkami nešachujte, neukazujte s nimi na lidi, neohrožujte jimi okolosedící
  4. Hůlky nežužlejte a neokusujte
  5. Jídlo na hůlky nenapichujte. Hůlka není vidlička, hůlka je hůlka.

Jak stolovat s Vietnamci?

Vietnamci stolují odlišným způsobem. Můžete se dokonce setkat s tím, že budete jíst na zemi. Každopádně na stole nebo na zemi bude spousta větších i menších misek. Vy sami dostanete vlastní menší prázdnou misku a vašim úkolem bude dopravit jídlo do své misky a pak do pusy (popřípadě z jedné misky do menší misky s omáčkou/zálivkou a pak teprve do pusy). Teď vám to možná zní jako nadlidský úkol, ale když máte hlad, jde to velice snadno. Hlad vás dokáže naučit se jíst hůlkami klidně během deseti minut.


Co se týče rýže, tak hrnec s ní je většinou postavený přímo u stolu. Pokud chcete rýži, podáte (a nebo po někom pošlete) svou misku tomu, kdo sedí u toho hrnce a on vám nabere. A tohle klidně můžete udělat i několikrát. Z čehož samozřejmě vyplývá, že není výhodné sedět u hrnce, protože když je u stolu hodně lidí, nebudete dělat nic jiného, než někomu nabírat rýži. Přičemž když naberete málo, budou si z vás dělat legraci, a když naberete hodně, budou na vás přes celý stůl řvát "thôi!!!!!" a vy jako Evropan stejně nikdy nepochopíte tu správnou míru (pokud něco takového vůbec existuje), takže je prostě lepší se této situace vyhnout a raději se v klidu najíst (pokud vůbec existuje něco jako "v klidu se najíst").

Polévka se jí buď jako hlavní jídlo a pokud ne, tak se jí až PO hlavním jídle. To znamená, že pokud je na stole i nějaká polévka nebo třeba zeleninový vývar, nechte si v žaludku nakonec trošku místa a taky si můžete nechat v misce trochu rýže, kterou vývarem zalijete.


Nebojte se, že vám něco spadne. Ono se to totiž velmi pravděpodobně stane. Já z toho, že mi něco upadne, byla vyklepaná. A když se mi teda konečně při dopravování jídla do misky povedlo ho v půli cesty vyklopit, bylo pro mě poměrně překvapením, že se nad tím nikdo nepozastavuje, vlastně ani nevím, jestli si toho někdo vůbec všiml. Po nějaké době jsem vypozorovala, že občas jídlo padá i Vietnamcům, ale nic si z toho nedělají, prostě ho hůlkami zase zvednou. Pokud se vám dokonce podaří třeba něco vylít, vezměte si papírový ubrousek a prostě to utřete. A jezte dál, žádný stres.

Neděste se, když Vietnamci okolo vydávají prapodivné zvuky. Využijte toho, konečně máte příležitost si beztrestně pořádně zamlaskat. Mlaskání a srkání totiž není považováno za znak nevychovanosti, ale prostě je to přirozený zvuk toho, když se snažíte dostat nudle hůlkami do pusy a zalíváte to horkou polévkou. Naopak, kdybyste byli úplně ticho, mohli by si o vás myslet, že vám jídlo nechutná.

Jezte s rozvahou. Pro vaše vlastní dobro. Vietnamci často jí několik chodů a mezi tím si ještě povídají, takže pokud se narvete už na začátku a oni uvidí, že už nejíte, budou na vás pokřikovat: "ăn đi, ăn đi, ăn đi!" ("jez, jez, jez!") a vy se nakonci budete muset odvalit. Zvolte lepší taktiku - pomalu si nabírejte, obírejte, žvýkejte. Klidně si při žvýkání položte hůlky na misku a rozjímejte u toho. Pozorujte, co dělají ostatní a kopírujte to.


A nakonec pro vás mám jednu radu - když to nejde hůlkama, půjde to rukama. A není to neslušné. Takže se nebojte, klidně rybu obírejte v rukou, stejně tak si do ruky klidně dejte nožičku kuřete. Pokud uvidíte lepkavou sladkou žlutou rýži, klidně si ji v dlaních zmuchlejte do kuličky. A třeba do takového krunýře kraba se hůlkami stejně nedostanete. Prostě cílem je dostat jídlo do pusy a pokud to hůlkami nejde, půjde to určitě jinak.


Další články, které by vás mohly zajímat:





A co vy, umíte jíst hůlkami? Jedli jste někdy hůlkami na veřejnosti? A jak vám to šlo?

Komentáře

Oblíbené příspěvky