Střípky z Vietnamu, 14.díl: Počasí

Léto je tady a tak téma počasí patří zase k těm nejdiskutovanějším. Stěžujeme si na vedra, na nedýchatelno, a vyhledáváme klimatizované místnosti. A to jsme ve středu Evropy, tedy žádné tropy (jak se nás v televizních novinách často snaží přesvědčit). Jak to mají s počasím ve Vietnamu?

Vedroooooooo


Začnu tím, že Vietnam je taková "protáhlá nudle", která se táhne přes více podnebných pásů, takže počasí se v různých částech Vietnamu dost liší. Zatímco sever Vietnamu spadá do subtropického pásu, tak jižní Vietnam už leží v tropickém pásu. Střední Vietnam je tedy logicky "něco mezi".

Počasí ve Vietnamu je navíc velmi ovlivňováno monzuny. Severovýchodní monzun (od října do března) přináší na sever studenou vlhkou zimu, na jihu je v té době sucho a teplo. Severozápadní monzun (přicházející v dubnu/květnu) přináší do země teplé a vlhké počasí (s výjimkou hor na severu země).

Na jihu Vietnamu rozlišujeme dvě roční období, a to období dešťů a období sucha. Sever Vietnamu má také dvě období - období horkého léta a chladné vlhké zimy. Největší teploty jsou v období dešťů (tedy v létě). Nepředstavujte si ale, že tam "celé léto proprší". V období dešťů spadne nejvíce srážek, ale jsou to takové velmi rychlé a velmi silné bouřky. Zatáhne se, setmí se, začnou padat obrovské kapky. Pak někdy i nastane povodeň. Ale za hodinku je po všem, vyjasní se, povodeň opadne a za dvě hodinky už se zase všechno vysuší. A pak už je zase vedro k chcípnutí.

Tím jsme se dostali k tématu povodní. Zatímco u nás je dvacet nebo třicet čísel vody pomalu katastrofa, tak tady je to na běžném pořádku. Všichni se tváří, že se nic neděje (jen já, jediná běloška v okruhu padesáti kilometrů, se vyděšeně a překvapeně čumím z okna). Pokud voda stále stoupá, tak někteří lidé, začnou vytahovat připravené pytle s pískem, aby jim do baráku nevniklo moc vody. Ale žádná tragédie se nekoná. Jen motorkáři, kteří mají výfuk nízko (a tedy pod vodou), mají smůlu, musí tlačit. Ti, kteří mají výfuk vysoko, pouze zvednou nohy na řídítka. A cyklisté si holt při každém sešlápnutí pedálu namočí nohy. Pohoda.

Občas přijde i povodeň


Úryvek z mého deníku:

23.července, den dvacátý

"Po obědě jsem dobrou půlhodinu zabila tím, že jsem pozorovala, jak venku stoupá voda. Pršelo jako z konve a za chvíli byla na ulici povodeň. Dům babičky a dědy je zvýšený - vedou do něho dva velké schody - teď už vím proč. Dva schody byly pod vodou. Zatímco u nás by třicet nebo čtyřicet čísel vody byla katastrofa, kterou by vysílali v hlavních zprávách, tady to nikdo nijak zvlášť neřešil. Obyvatelé domů, které nebyly tak zvýšené, možná vytáhli pár pytlů s pískem, aby zabránili vniknutí vody do domu, ale jinak tady vše fungovalo normálně. Motorkáři si nasadili pláštěnky a dali nohy na řídítka. Těm, kteří měli výfuk nízko a motorku utopili, nezbývalo nic jiného, než tlačit. Strejda motorku, která doteď stála před barákem, vytáhl do domu. A do hodiny bylo po povodni."



V období sucha, v době, kdy u nás je zima, se teploty na severu většinou pohybují kolem těch 10°C. To ovšem neplatí pro horské oblasti, kde může teplota klesnout i na nulu (či pod ní) a tak se i ve Vietnamu můžou lidé dočkat nějakého toho sněhového poprašku. Pro většinu obyvatel je ale i tak sníh vzácnost a někteří lidé přírodní sníh naživo ani nikdy neviděli. Na jihu i v období sucha bývají průměrné denní teploty okolo 28°C, ale klidně i v tomto období může přes den ručička teploměru vystřelit i na čtyřicítku.

Já, těsně před umřením (jak můžete vypozorovat z barvy obličeje)...
Za což může nejenom počasí, ale taky ty šílené schody, do kterých jsem se musela vyšplhat, abych se takhle vyfotila.



Celkově je ve Vietnamu tepleji, než u nás, ale také je tady vlhčeji. Vlhkost a horko vás praští do nosu hned, jak vystoupíte z letadla. A také proto patří klimatizace pomalu k základnímu vybavení domácností. A když už ne klima, tak alespoň pořádný větrák.



Nezapomeňte si přečíst i starší díly tohoto seriálu a ostatní články o mé cestě do Vietnamu:



Zdroje:
Nick Ray, Wendy Yanagihara. Vietnam. Praha: Svojtka & Co., s.r.o., 2006. ISBN 80-7352-395-7
John M. Fahey. Vietnam: Velký průvodce Nacional Geographic. Brno: Computer Press a. s., 2010. ISBN 978-80-251-2193-1

Komentáře

Oblíbené příspěvky