Proč je fajn být double

V poslední době stále častěji narážím na články, kde lidé píšou, jak strašně fajn je být single. Já, jakožto šťastná polovina double - couple, se tím začínám cítit nějaká méněcenná, tak jsem si říkala, že by nebylo špatné uvést některé věci na pravou míru a taky vypsat jakýsi seznam. A vezmu to trošku z opačného konce.



1. "Jako sigle jsem svobodná, můžu chodit kam chci, kdy chci a s kým chci."
A jako "double" máte snad na noze kouli... Přece i když je člověk v páru, tak to ještě neznamená, že se z něj stává nesvéprávná osoba. A pokud si partneři důvěřují, neměl by být vůbec žádný problém jít s přáteli třeba na nějakou pařbu. Nebo snad vás partner doma přivazuje k topení, než aby vás někam pustil?

2. "Jako sigle mám čas pro sebe a nemusím ho trávit s partnerem."
Já mám taky čas pro sebe. Chodím několikrát týdně na tréninky, tancuju, učím tancovat malé holčičky, chodím na hodiny houslí, chodím na hodiny violy, hraju doma na housle a violu, hraju doma na flétny, čtu si, učím se, cvičím, sportuju, kreslím, dělám si koupele a patlám na xicht pleťové masky,... A jo, a také svůj volný čas trávím s partnerem. Ale ne proto, že musím, ale přece proto, že chci, že mě to dělá šťastnou. Tak, jako se single lidé nescházejí s přáteli proto, že musí, tak přece i já netrávím čas s partnerem proto, že musím. V čem je ten zásadní rozdíl?

3. "Jako single se můžu třeba celé dny dívat na seriály a nikdo mi to nemůže vyčítat."
K tomu mě vždycky napadne jen: asi je to hodně bohatý "single", že si může dovolit celé dny zůstávat doma u televize, i když všechno musí platit sám (tedy se náklady nedělí na dva). Nicméně když pomineme to "celé dny", tak si říkám - to vám vážně váš partner mluví do toho, co děláte, když máte volno? To si před ním opravdu musíte obhajovat i věci, které jsou čistě vaší věcí? Nevím, s tímhle jsem se teda nesetkala. Nevzpomínám si, že by mi partner někdy vytknul, že svůj čas nevyužívám "správně" či produktivně.

4. "Jako single mám mnohem více času na své přátele."
Ano, to se asi nedá popřít. Problém však nastává ve chvíli, kdy si i přátelé najdou stálé partnery, se kterými budou chtít nějaký ten čas trávit. A to se dříve či později stane. Navíc si nemyslím, že tím, že si člověk najde partnera, automaticky přátele ztratí. Někdy je to dokonce naopak - nové přátele (v podobě partnerů svých přátel) získá. A že se s přáteli nebude vídat tak často, jako předtím? To je, myslím, docela přirozená věc, která věkem prostě vždycky musí přijít. Každý máme starostí nad hlavu, studujeme, pracujeme, zařizujeme si život. V tuto chvíli je vztah s partnerem přirozeně důležitější, než vztah s kamarádkou, protože kamarádku si, narozdíl od partnera, do obýváku nenastěhuju a děti s ní taky vychovávat nebudu. Je tedy pravda, že se člověk, který je v páru, s přáteli vídá o něco méně. Z druhé strany si zase myslím, že pak si času stráveného s přáteli mnohem více váží a mnohem více se na něj těší.

5. "Jako single se nemusím holit a nemusím o sebe tolik pečovat."
Trochu mě děsí představa, že by třeba všechny holky, které jsou single, se najednou přestaly holit a začaly chodit neupravené a třeba ještě i neumyté. Jenomže tak to není. Což dokazuje, že většina z nás o sebe pečuje kvůli sobě, ne kvůli partnerovi. Spíš mám pocit, že pokud je člověk s partnerem dlouho, tak ho partner viděl už v mnohem horších situacích, než aby ho rozhodily neoholené nohy.

6. "Jako single můžu budovat svou kariéru."
...zatímco pokud jsem v páru, jsem nadosmrti odsouzena k praní, žehlení a vaření. No, to je přece taky hloupost. Proč bych v páru nemohla budovat kariéru? Některé holky touží po kariéře, některé po rodinném životě. To je věc každého z nás. Nezáleží přece na tom, jestli jsou "single" nebo patří do páru. Kariéru přece můžu mít, ať už mám partnera nebo ne. (Narozdíl od rodiny, která se bez partnera buduje těžko.)

7. "Jako single nemusím tolik vařit."
Ano, je pravda, že když mám vařit jen sama pro sebe, většinou se mi vyvařovat moc nechce a prostě se něčím odbudu. Jenomže tohle se nedá dělat dlouhodobě. Jak bych asi vypadala, kdybych každý den k obědu jedla chleba s vaječinou? V tomhle právě vidím spíš výhodu vztahu - máte pro koho vařit, máte s kým jít na oběd, máte s kým jít na večeri, ... Navíc můžu říct, že patřím k těm šťastnějším ženám, jejíž partneři umí skvěle vařit, takže tenhle problém se mě fakt netýká.

8. "Jako single mám ovladač jen pro sebe."
Jop, pravda, pravda. Každopádně tohle jistí vysílání na internetu nebo rovnou dvě televize. A nebo DVD, které je schopné nahrávat. Není to žádný neřešitelný problém. Naopak, pokud se na programu shodneme, tak je moc fajn, že se člověk nemusí na dívat sám.

9. "Jako single nemusím žárlit."
Pokud jste v páru, tak vás snad do žárlivosti někdo nutí?

10. "Jako single můžu flirtovat s kým chci, chodit s kým chci, spát s kým chci."
Rozhodně. Ale jako double v tom nevidím vůbec žádnou výhodu. Pokud mám vedle sebe člověka, kterého miluju a vážím si ho, pak mě ani nenapadne flirtovat s někým jiným, chodit s někým jiným či spát s někým jiným. A ne proto, že "nesmím", ale prostě proto, že nechci. A když opravdu vnitřně nechci, tak mi to přirozeně ani nechybí. Takže v čem je ta výhoda? Že nedělám něco, co ani dělat nepotřebuju a nechci?

11. "Jako single nemusím trpět přítomnost potencionální tchyně či partnerovy rodiny."
Nevím, já třeba rozhodně nemůžu říct, že bych potencionální tchyni nějak musela "trpět". Přitom si myslím, že to mezi sebou máme mnohem složitější, než jiné snachy-tchyně (například nemluvíme stejným jazykem, pocházíme z úplně rozdílných poměrů, žijeme podle úplně jiných kultur,...). A přes všechny ty překážky a nedorozumění jsem si k ní dokázala za ta léta najít cestu. Přes to všechno myslím, že teď už se navzájem tolerujeme a dokonce si myslím, že mě má i ráda. Cítím se v její přítomnosti (a v přítomnosti partnerovi rodiny) normálně, dobře. Takže si myslím, že takové to "tchyně = automaticky semetrika" jsou jen hloupé předsudky. Dospělí lidé se snad dokážou nějak domluvit a udělat nějaký kompromis.

12. "Jako single si nemusím pamatovat data výročí a narozenin partnera"
Jako double si tato data pamatujete, aniž byste se o to nějak zásadně snažili. Kor, když už jste spolu dlouho, protože tahle data mají tu výhodu, že se nemění, každý rok je to to samé. A i kdybyste si nemohli vzpomenout, kdy přesně má váš partner narozeniny, tak co na tom? Tak si to prostě zjistím a někam napíšu, ne? Navíc teď, v době internetu, vás o tom facebook informuje úplně sám. Vždyť už tak člověk musí hlídat narozeniny celé své rodiny, takže o jedno či dvě data víc, to už ho nezabije.

13. "Jako single si můžu svobodně stahovat porno a nemusím ho ukládat do utajených složek a pak ho následně hledat."
Ony opravdu ještě existují holky, které nepochopily, že chlap je prostě chlap? A taky to, že do počítače či mobilu se tomu druhému prostě neleze?


Tááák, nějak jsme se prohrabali tím, proč si myslím, že argumenty "singles" nejsou vždy úplně přesné. Konečně bych se tedy mohla dostat k tomu, proč si myslím, že je fajn být "doubles":

  1. Máte s kým mluvit. Kdykoli, kdy vás něco napadne, i kdyby to byla sebevětší blbost, můžete to říct a neztrapníte se. A pokud je vám smutno, můžete se kdykoli svěřit.
  2. Máte s kým sdílet nejen problémy, ale i zážitky. Jasně, je super skočit si s padákem, ale taky je fajn o tom pak mluvit, sdílet to. A mnohem lépe se věci sdílí s někým, kdo to zažil s vámi.
  3. Máte s kým cestovat a jezdit na dovolené. Cestovat sám moc nejde, zaprvé je to nuda a zadruhé to není moc bezpečné. Ve dvou se to prostě lépe táhne. A pokud je to pro vás málo, vždycky s sebou můžete vzít i pár přátel, v tom vám vůbec nikdo nebrání.
  4. Máte večer komu podat ruku. Nebo se ke komu přitulit. Prostě nemusíte usínat a probouzet se sami.
  5. Můžete dělat věci, které se dělají lépe ve dvou. Chodit na večeře, chodit do kina, chodit do divadla, chodit do tanečních, chodit na kafe, ...
  6. Máte komu zavolat. Kdybyste se dostali do sebevětšího průseru, tak máte někoho, komu můžete zavolat a požádat ho o pomoct. A máte jistotu, že tento člověk udělá všechno pro to, aby vám pomohl.
  7. Když onemocníte, máte někoho, kdo vám uvaří čaj a koupí pomeranč.
  8. Máte pravidelný sex. Teoreticky kdykoli a kdekoli (a velmi pravděpodobně bez kondomu). A nemusíte u toho trpět nějakými výčitkami.
  9. Máte větší finanční jistotu, protože o finance se dělíte. Když zrovna nemáte peníze, zatáhne to partner. Když nebude mít partner, zatáhnete to vy. Nájem můžete platit napůl. Prostě máte jistotu, že neumřete hlady ani kdyby se vám povedlo utratit všechny peníze na tento měsíc už v polovině měsíce.
  10. Máte si komu postěžovat, když vás někdo naštve a nebo když se vám něco nepovede. Máte někoho, kdo vás obejme a řekne, že to zase bude všechno dobrý.
  11. Můžete plánovat společnou budoucnost a založit rodinu.
  12. Máte na koho myslet.
  13. Máte motivaci snažit se držet linii/zdravý životní styl/cvičit/pečovat o sebe/...
  14. Máte se na koho těšit. Ať už po dlouhé šichtě v práci, po škole, po týdnu na internátě nebo po rodinné dovolené.
  15. Na nákupech máte někoho, kdo vám do kabinky donese jinou velikost - a nemusíte se pořád oblékat a svlékat. Taky máte někoho, kdo může posoudit, jestli vám daná věc sluší.
  16. Když své úkoly nestíháte, máte někoho, s kým se o tyto úkoly můžete podělit (nákup, úklid, vaření, ...).
  17. Můžete si na oslavách či jiných společenských událostech dát skleničku vína, protože máte někoho, kdo vás odveze domů.
  18. Naučíte se toleranci a naučíte se dělat kompromisy. Pak vás při jednání s jinými lidmi jen tak něco nerozhodí.

... a určitě bych zvládla vymyslet ještě další body:-P.



Nicméně článkem jsem samozřejmě nechtěla říct, že když je člověk "single", tak že se má jít někam zahrabat. Doufám, že pokud nemáte partnera, tak jste po přečtení článku nedostali depresi, to jsem určitě nechtěla. Pokud ano, zadejte si do vyhledávače "Proč je fajn být single" a vyjede vám tolik odkazů, že se vám z toho zamotá hlava.


Další články, které by vás mohly zajímat:


A co závěrem? Prostě si myslím, že je pitomost řešit, co je lepší. Ať si každý žije tak, jak je šťastný. A šťastný člověk může být ať už je "single" a nebo součástí "double".


Co si o tom myslíte vy?
Jaké jsou výhody/nevýhody toho být "single"/"double"?

Komentáře

Oblíbené příspěvky