Diskuzní příšery

Určitě jste už zjistili, že otevírat v Česku diskuzi pod jakýmkoli článkem na internetu je o zdraví. Ať už jde o nějaký bulvár, ale také o noviny nebo jen články pro ženy. Co člověk to názor, což je pochopitelné, a je spousta lidí, kteří dokážou svůj názor prezentovat slušně. Ale ve všech diskuzích se najdou diskuzní příšery. Je na pováženou, proč příšery počtem příspěvků značně převyšují normální homo sapiens sapiens. Když však známe nepřítele, lépe se nám proti němu brání. A i diskuzních příšer je několik druhů.

1. Brouk Pytlík
Všude byl, všechno zná, všechno viděl. A všechno umí. Jeho přezdívku najdete v diskuzích pod každým článkem, protože Brouk Pytlík má vždy co říct, k čemukoli. Není téma, o kterém by něco nevěděl. A ve všem má pravdu. Jeho příspěvky jsou neuvěřitelně dlouhé, neuvěřitelně nudné a především úplně postrádají logiku. Často vlastně ani s daným článkem nesouvisejí. Je to proto, že Brouk Pytlík má nutkavou potřebu svěřit se se svými vědomostmi světu, takže pokud mu daný článek něco evokuje, pak ho většinou ani nedočte a komentář tak souvisí pouze s nadpisem. Pokud mu někdo oznámí, že říká blbosti, pak se obhajuje svými životními zkušenosti, které má samozřejmě ve všech směrech.

2. Pan Moralista
Typický příběh na netu - žena, která udělala životní chybu a poučila se z ní. Co na to Pan Moralista? První ji vynadá, jak je blbá, značně ji vysvětlí, co přesně udělala blbě a nezapomene dodat, že "TOHLE bych já NIKDY neudělal" a "TAKHLE bych se já NIKDY nezachoval". Co na tom, že se do podobné situace nikdy nedostal, že do toho nevidí, co na tom, že danou autorku článku nikdy neviděl. On má prostě jasno a prosazuje, že každé provinění následuje trest, v jeho očích není žádný trest nepřiměřený. Pokud žena dostala od manžela facku, pak je blbá, že se nechala mlátit a facku si vlastně zasloužila. Pokud dívku nějaký chlap na diskotéce znásilnil, pak je blbá, že chodí na diskotéky, a nemůže se znásilnění divit, její chyba. Pokud se nějaký muž dozvěděl, že dítě, které vychovával, není jeho, pak je to debil, protože si našel takovou krávu, která ho podváděla, a neviděl to - protože je jasné, že to přece nechtěl vidět. Takovýhle chyb by se Pan Moralista nikdy nedopustil. Pan Moralista dělá věci vždy a za každých okolností správě a pokud by ho někdo pobídl větou: "Ty, kdo jsi bez viny, hoď kamenem," pak by házel jako o život.

3. Člověk znuděný
Znuděný životem. Většinou starší člověk, kterému nezbylo mu už vůbec nic jiného, než celý den sedět nad internetovými diskuzemi. Komentuje každou blbost, většinou jinou blbostí. Stejně jako Brouk Pytlík se ohání svou moudrostí a životní zkušeností. Poznáte ho podle toho, že pokud je pod daným článkem diskuze o dvaceti příspěvcích, pak je alespoň třetina jeho. Častěji polovina. Je online 24hodin denně a každý příspěvek je přidán v jinou denní i noční hodinu - obyčejný čtenář nabyde dojmu, že se baví s někým, kdo nejen, že nemusí spát, ale že nemusí vstát od počítače ani na to, aby vykonal potřebu.

4. Chudáček
Všechno je špatně. Všichni jsou proti němu. Všechno mu ubližuje. Stát, lidi, systém, planeta, vesmír. Ubližují mu i věci, které se ho vlastně vůbec netýkají - dokáže si totiž mezi jednotlivými situacemi najít i to nejmenší pojítko, jen aby všem ukázal, že je prostě všechno špatně. Nikdy není s ničím spokojený, pochvalu od něho neuslyšíte. Poznáte ho podle toho, že pokud přečtete příliš jeho příspěvků, začnete okamžitě propadat depresi. Vycucne vás zaživa. Od počítače odcházíte s pocitem, jak je to vlastně všechno na hovno. Pokud jste silnější jedinec a začnete Chudáčkovi oponovat, dokáže to celé otočit proti vám a nakonec se o sobě dozvíte, že jste to vy, kdo mu ubližuje, kdo ubližuje společnosti, řádu, systému, bílé rase, lidem, celému světu. Jděte se rovnou zakopat.

5. Ranař
Často může být spleten s Chudáčkem, on své "argumety" však podává agresivněji. Nejenom, že ví, že je všechno na hovno, ale dokonce ví, jak danou situaci řešit. Politikům rozbít hubu, cikány upálit, teenagerům taky občas vrazit jednu výchovnou, ženě nejlépe taky.

6. Závistivý občan
Pokud se někomu stane něco zlého, je v sedmém nebi. Vždyť ten, komu se to stalo, si to zasloužil! Pokud se stane někomu něco dobrého, pak je v tom zaručeně korupce, je to "nefér a nesportovní", daný člověk si to nezasloužil a za to, že se mu to stalo, by zasloužil exekuovat. Nezapomene připomenout, že ON by si danou "dobrou věc" zasloužil mnohem více a také by s ní mnohem lépe naložil. Nezáleží na tom, zda se ho daná situace nějak dotkne a že se to celé vůbec neděje na jeho úkor. Když mu někdo namítne "a co je ti do toho", pak se odvolává na princip. Z principu by to prostě mělo být celé jinak, z principu by měl z toho všeho vyjít nejlépe on, protože on je ten poslední spravedlivý. A když jde něco proti jeho principu, pak je to všechno na pytel a celý svět tím jde do kytek. Nebojí se v diskuzi použít všechny zbraně a často přestřelí i přes čáru, jen proto, aby stranu, se kterou nesouhlasí, nějak očernil. Uchyluje se k argumentům na úrovni třetí třídy. V jistých ohledech se chová jako Chudáček, Pan Moralista i Brouk Pytlík dohromady.

7. Internetový troll
Na diskuze chodí proto, aby naštval co nejvíce lidí. Na diskuzi o pěstování rajčat přijde s "rajčata jsou hnus, jak to můžete vůbec žrát, všichni jste hovada". Nezabývá se tím, co je napsané ve článku, ale tím, co píšou ostatní diskutující - napadá je, uráží je, vyhledává v jejich textu gramatické chyby, povyšuje se, všechny posílá do patřičných mezí. Souvislost mezi jeho reakcemi a věcmi, na které reaguje, je mizivá. Tento druh diskuzní příšery už je známý poměrně dlouho a díky jeho snadné identifikaci z něj diskutující většinou velkou hlavu nedělají. Ti, co ho neznají, jsou po diskuzi s ním na hranici infarktu.


Určitě vás napadají ještě nějaké diskuzní příšery - znáte nějaké druhy, které jsem nevypsala? Jak jim říkáte a jak se projevují? :-D

Komentáře

Oblíbené příspěvky