Gymnázium je na nic?

Občas navštěvuji blogy mladších slečen a zjistila jsem, že docela velká skupina z nich (zvláště pak ta "strašně dospělá" a "strašně zkušená" skupina) propaguje názor, že být na gymnáziu je na nic. A že jsou gympláci úplně nepoužitelní a že být absolventem gymnázia je vlastně skoro ostuda. A ostatní holky, které tyhle pindy poslouchají, mají pocit, že si gymnáziem zničí život. Docela mě tenhle názor vyděsil. Jsem vlastně úplně na nic.


V jednom mají tito "odpůrci gymnázií" pravdu - gymnázium je bez vysoké školy dost nepraktické. Ale co? Vždyť ten, kdo na něj jde, musí na 100% počítat s tím, že pak na tu vysokou půjde. Gympl je příprava na vysokou školu. Je to stejné, jako jít na zdrávku a pak si stěžovat, že mě nepřijali do matematického ústavu. Zdrávka je prostě příprava na práci ve zdravotnictví, nic jiného se s ní dělat nedá. Gymnázium je prostě příprava na studium na vysoké škole, také se s ním nic víc dělat nedá. A v čem je rozdíl? Že po gymnáziu nemůžu jít hned pracovat? No samozřejmě, s tím jsem tam přece šla. Nemám tedy právo si na to stěžovat.

Studovala jsem gympl s rozšířenou vyukou matematiky (tedy víc hodin matiky, informatiky, deskriptivní geometrie a fyziky). Šla jsem na vysokou školu, na studijní program Informatika komunikačních technologií. Zajímavé na tom všem je, že ti, kteří šli na tuhle školu s telekomunikační střední školou, jsou - až na odborné předměty - úplně v háji. A ještě zajímavější je, že lidé z bývalé třídy, kteří šli třeba studovat biologii, historii nebo jinou "nematematickou" vědu se také dobře drží - a z jejich vyprávění poznávám, že i oni jsou oproti těm, kteří tam jsou z jiných škol, na tom hodně dobře. Dostávají mě případy, kdy někdo studuje ekonomickou střední školu, pak jde na výšku - ekonomku - a nakonec ji nedodělá, protože nezvládá matiku a jiné předměty, které na střední skoro neměli. Přitom by to mělo navazovat, že? Zatímco gymplák, který o ekonomice do té doby skoro neslyšel, nemá ve většině předmětů žádný problém a odborné předměty se bez problémů doučí. Celý tenhle systém je docela zábavný.

Pokud se něco student opravdu naučí na gymplu, tak se rozhodně naučí učit. Za těch pár let neustálého biflování si vypracuje tak dokonalý systém, že mu pak to množství učiva na výšce nepřeroste přes hlavu. Ví přesně, ve kterých hodinách si zapamatuje nejvíc, ví přesně, jak si učivo rozložit, ví přesně, jak dlouhé potřebuje přestávky. Tak jestli je to tím?

Pokud jste tedy v devítce na základce a máte poslední chvíle na rozhodnutí, kam půjdete, tak pokud víte, že pak chcete na vysokou a jste studijní typy, gymnázia se nebojte. Samozřejmě - jestli máte jasnou představu, co přesně chcete v životě dělat, pak si rozhodně vyberte odbornou školu. Pokud žádnou představu nemáte, není to konec světa a i s gymplem budete mít možnost se uplatnit, pokud na tu výšku půjdete. Vždyť úspěšnost gymnazistů u přijímacích zkoušek na vysoké školy mluví za vše.

Komentáře

Oblíbené příspěvky