Věkové rozdíly

Věkové rozdíly mezi partnery je ze všech stran omílané téma. Co se ještě "dá" a co už je "trochu moc"? Může to ve vztahu, kde jsou partneři od sebe věkově vzdálení, fungovat? Co si o tom myslím já?

Myslím, že v tomhle hodně záleží na tom, jak staří tito dva lidé jsou. Když mezi sebou mají věkový rozdíl deset let, ale jsou oba dospělí, člověk se nad tím ani nepozastavuje. Když ještě jeden z partnerů není dospělý, ale je mu alespoň patnáct, tak nad tím možná zakroutíme hlavou, ale také to respektujeme. Ale kdyby si spolu začali dvanáctiletá dívka s dvaadvacetiletým klukem, pak už to většinou vnímáme negativně. Ale proč? To je ta hranice patnácti, respektive osmnácti let tak podstatná?


Řekla bych, že je. Ne proto, že by čtrnáctiletá holka nemohla být rozumnější než dvacetiletá, to vůbec ne. Ale když si čtrnáctiletá dívka najde pětadvacetiletého kluka, už jsou většinou prostě každý "někde jinde". Pětadvacetiletý kluk už od vztahu učekává trochu jiné věci, které mu čtrnáctiletá dívka není schopna dát (a tím nemyslím jen sex). Tento kluk řeší problémy s vysokou školou, s prací, s bydlením, s nájmem - a tak mu problémy čtrnáctky většinou přijdou jako naprostá banalita, které nepotřebuje věnovat pozornost. A to přes to, že pro jeho slečnu jsou opravdu hodně důležité. Také může mít tendenci v dobré víře své dívce říkat co má jak udělat, co dělá špatně, jak se má v čem rozhodnout, napomínat ji, hlídat ji, poučovat ji, ... - a více, než jako rovnocení partneři, si budou připadat spíš jako dcera a otec.

Ve vyšším věku se rozdíly smazávají. Oba řeší peníze, práci a bydlení, je vlastně jedno, jak moc velký věkový rozdíl mezi sebou mají, vlastně už nevadí ani dvacet let. Výhodou je, že pokud je partner starší, často už je finančně zabezpečený - a to je v dnešním světě poměrně velké plus, protože i naprosto přirozené věci, jako děti a rodina, něco stojí. Také bych řekla, že většině holkám starší muži imponují. Jsou zkušenější, vyzrálejší a rozumnější. Otázkou jen je, jestli věkový rozdíl nebude časem opět vadit. Když pak paní bude padesát, bude na tom ještě dobře. Bude pracovat, bude chtít sportovat a věnovat se svým koníčkům, zatímco sedmdesátiletý pán na tom už tak dobře nebude. Už bude potřebovat péči. A až bude paní šedesát, tak přestože ještě klidně může být "čiperka", tak všechno úsilí a všechen čas bude muset věnovat osmdesátiletému partnerovi s tím, že bude vědět, že už to nikdy nebude lepší. Že člověk, kterého miluje, už nikdy nebude schopný s ní trávit čas tak, jak by ona ještě mohla a chtěla. No jo, jenomže v partnerstí rozhoduje především srdce - a když se zamilujeme do někoho, kdo je o hodně starší, těžko si řekneme: "Nemůžu s ním být, protože až mi bude šedesát ..." V našem věku si neumíme představit, co bude za pět let, jak si tedy máme představit, co bude za padesát?

Pravda, že jsem mluvila především o tom, když je muž starší než žena. Protože si myslím, že když je ve vztahu starší žena, ve většině případů to není o tolik, jako když je ve vztahu starší muž. Osobně jsem nikdy neviděla pár, kdy by žena byla o dvacet let starší než muž. Naopak jsem to viděla už hodněkrát.

Jen tak pro zajímavost pár cizých slovíček: pokud člověka přitahuje partner, který je o více než 35let starší, už se to dá diagnostikovat jako sexuální deviace, přesněji gerontofilie. Naopak, pokud člověka přitahuje partner, který je o více jak 35 let mladší, pak se jedná o juventofilii (případně pedofilii, pokud se jedná o dítě).

Vztah se starším partnerem má bezesporu hodně výhod, ale také hodně nevýhod. Někteří jsou v takovém vztahu nejšťastnější na světě, někteří si ho nedokážou ani představit. Záleží jen na našem uspořádání žebříčku hodnot. A co vy? Máte staršího partnera? Umíte si představit vztah s o hodně starším partnerem? Co si o takových vztazích myslíte? Podělte se o své zkušenosti v komentářích:).

Komentáře

Oblíbené příspěvky