Ochutnejte ostropestřec

Při pohledu na tuhle kytičku většinu lidí napadne, že se jedná o obyčejný bodlák. Jen málokdo ví, jak zázračná rostlinka to je a na co by se tak dala použít.
Ostropestřec je asi dvoumetrová bodlákovitá rostlina, ale nás budou zajímat především její semínka. Ty se dají koupit skoro v každé prodejně čajů, v prodejnách sušených plodů a na internetu určitě také. Už v dávných dobách byl používán všelijakými léčiteli, největšímu "boomu" se těšil v šestnáctém století. Tehdy se používal snad úplně na všechno, na co se však používá dnes?


Semínka ostropestřce obsahují silymarin, což je jedna z nejdůležitějších látek při léčbě jater. Užívá se však také jako prevence a při různých čistících a detoxikačních kůrách. A právě proto se o něm zmiňuji. V dnešní době si snad každý občas dopřeje nějakou tu skleničku alkoholu, užíváme všelijaké léky, navíc naše strava také většinou nesplňuje všechny zásady zdravého životního stylu. Pokud si tedy občas sami naordinujeme ostropestřec, celý trávicí trakt a játra nám budou vděčná.

Jak se takový ostropestřec užívá? Většinou je k dostání ve formě sušených semínek, dají se však koupit i různé sirupy, oleje nebo třeba už namíchané čistící bylinkové čaje. Já návám přednost semínkům. Větišnou se dopoučuje sníst 20-60 semen při každém jídle, což je asi jedna lžíce nebo menší hrst. Musí se však důkladně rozkousat, semínka jsou velmi tuhá - avšak slupky semen pomáhají čistit sliznici střev. Jen malé upozornění - někteří lidé by se konzumace semínek ostropestře (kvůli tvrdým slupkám) měli vyvarovat. Jedná se o ty, kteří trpí zánětem žalunku, dvanácterníku nebo střev, dále lidem trpícím chronickými zácpami a hemeroidy. Naopak se velmi doporučuje litem trpícím žloutenkou, zánětem jater, rakovinou, alkoholikům, drogově závislým, při snížené funkci jater, při chemoterapii, ale například se také používá při léčbě exémů, lupence, špatné krvetvorbě, cukrovce, nervových oslabeních a duševních poruchách. Navíc působí proti projevům stárnutí.

Z ostropestřce si také můžete udělat čaj. Při přípravě jednoho čaje vám budete potřebovat přibižně jednu polévkovou lžíci semínek. Stačí je nadrtit, pět minut vařit a potom nechat patnáct minut odstát, aby se uvolnily všechny potřebné látky. Je tedy lepší dělat si tento čaj sám doma, protože pokud ho koupíte už v namíchané čajové směsi (a jaterní čaje nebývají zrovna nejlevnější záležitost), tak při pouhém přelití horkou vodou nebude mít ostropestřec takový účinek - a naopak, kdybyste chtěli takovýhle čaj vařit, ublížíte tím ostatním bylinkám v něm. Ostropestřcový čaj se doporučuje pít po jídle nebo při jídle, aby se trávil společně s ním.

A jak ostropestřec chutná? Nečekejte žádnou delikatesu, má mírně nahořklou chuť a tuhé slupky, avšak rozhodně to není nijak hrozné. Dá se na jeho chuť bez problémů zvyknout a časem si ho oblíbíte.


A co vy, už jste někdy slyšeli o ostropestřci?
Pijete někdy detoxikační nebo jaterní čaje?
Snažíte se starat o svá játra?

Komentáře

Oblíbené příspěvky