Jak si vydělat snadno a rychle

Peníze jsou v dnešním světě prostě potřeba. O prázdninách si většinou najdeme nějakou brigádu, ale jak si vydělat přes školní rok, kdy nemáme tolik času?

1. Prodej staré oblečení, staré věci a knihy
Vyřaď oblečení, které už nebudeš nosit. Samozřejmě musí být v dobrém stavu. Někdy se stane, že nějaký nevyhovující kousek dostaneme darem a nebo si omylem koupíme něco podobného 2x - tak proč by nám to mělo ležet ve skříni. To se týká nejen oblečení, ale také ostatních věcí, například knížek. Na internetu určitě najdeš, jaké second-handy, antikvariáty a bazary vykupují staré oblečení, knížky a jiné věci přímo ve tvém městě. Pokud máš čas, můžeš se danou věc pokusit prodat na Aukru nebo jinde na internetu. Tam je možnost, že ji prodáš za víc, ale zase tě to bude stát více úsilí a času, než kdybys je přinesla přímo někam, kde by ji vykoupili.

2. Daruj něco ze sebe
Třeba plasmu. Pokud je ti osmnáct, můžeš si jakousi symbolickou částu vydělat i tímto způsobem - a zároveň tím pomůžeš. Za jeden odběr většinou dostaneš 400Kč. Po odběru plazmy však musíš jíst hodně bílkovin, takže já pak většinou tak 200Kč z toho utratím za jídlo, a něco dám taky za dopravu do Plasmacentra.

Můžeš například prodat i své vlasy. Ne, nedělám si srandu, vlasy se opravdu vykupují - z něčeho se paruky nebo příčesky dělat musí. Pokud přemýšlíš, že po letech, kdy se chlubíš hárem až po zadek, radikálně změníš sestřih a zkusíš to s krátkými vlasy, byla by ohromná škoda tvé vlasy jednoduše vyhodit.


3. Reklama
Reklamu nikdo rád nemá, ale není reklama jako reklama. Nemáš nějaký prostor, který můžeš nabídnout k reklamě? Ať už se jedná o tvé internetové stránky a nebo třeba lak automobilu. Tato reklama se v poslední době hodně rozmáhá, protože peníze za pronájem plochy na autě často pokryje jeho provoz.

4. Uspořádej doučování, pomáhej spolužákům s jejich úkoly
Samozřejmě, že pokud to u vás ve škole funguje tak, že jednou pomůžeš ty a podruhé zase někdo jiný pomůže tobě, pak za to žádné peníze chtít nemůžeš. Stejně tak chtít peníze za nějakou drobnost není zrovna správný tah. Ale pokud máš pocit, že tě už ostatní úplně vyčerpávají, děláš jim projekty, scanuješ sešity, vypracováváš seminární práce - není to už trošku moc? Není hloupé je poprosit, zda by tvoje úsilí nemohli finančně odměnit. Na vysoké škole je to už docela běžná praxe, ani kuře zadarmo nehrabe. Pokud se jedná o nějakou větší práci, pak není blbé si o peníze říct ani na střední. Já třeba ve čtvrťáku seskenovala všechny sešity z češtiny a matematiky od prvnáku až po maturitu, a vypracovala jsem maturitní otázky. Vypálila to na CDčka - a spolužáci si to za nějaké tři stovky moc rádi koupili. A to přesto, že si to od sebe klidně mohli okopírovat. Věděli, kolik práce mi to dalo a také věděli, kolik času jim to ušetří, a tak jim peněz nebylo líto.

Pokud ti nějaký předmět opravdu jde a víš, že ostatní v něm tápou, můžeš uspořádat doučování. Když ti každý dá dvacku, tak je neubude - a ty si docela slušně vyděláš. Pokud ti jde nějaký cizý jazyk, můžeš doučovat z pohodlí domova přes Skype. A menší děti může doučovat skoro každý - a to nemusí mít v daném předmětu ani z daleka takový přehled.

5. Stipendia a příspěvky
Na vysokých školách většinou můžeš požádat o různé druhy stipendií, ať už jde o prospěchové, ubytovací nebo sociální. Některé školy poskytují i jiné, zvláštní stipendia, třeba za darování krve. Zjisti si, zda náhodou nesplňuješ podmínky pro nějaké stipendium, byla by škoda si tyto peníze nechat utéct. Možná máš právo i na jiné finanční příspěvky, jen o tom nejsi informovaná. Uč se a pokus se získat už zmíněné prospěchové stipendium. V některých oborech jsou to opravdu velké peníze.

6. Dělej, co umíš
Tolik let chodíš do umělecké školy, proč se o svůj talent nepodělit s malými dětmi? Ať už jde o hru na nějaký nástroj, kreslení nebo třeba tanec. Pokud se věnuješ nějakému sportu a už ti bylo 18 let, můžeš si udělat trenérskou licenci. Stejně tak si můžeš udělat licenci na lektorku zumby, spiningu, fit-boxu, ... Nadále se tak budeš zabývat tím, čím doposud, s tím rozdílem, že za to, že hodinu povedeš, dostaneš zaplaceno. Taková brigáda se dá bez problémů dělat i při škole.


Určitě je dalších tisíc způsobů, jak si ve školním roce přivydělat. Vydělala sis nějakým jednoduchým způsobem i ty? Poděl se o to v komentářích, budu vděčná za jakékoli další nápady:).

Komentáře

Oblíbené příspěvky