Exotické ovoce – víte, co s ním?

V dnešní době máme v supermarketech výběr z neuvěřitelného množství všelijakých druhů ovoce. Za pár korun si tak můžete koupit něco, co k nám přiletělo z opačné strany světa. Já osobně často podlehnu myšlence "tohle chci vyzkoušet" a koupím si "cosi", co ani nedokážu nějak nazvat. Pak to doma vybalím a čumím. Nevím, co to je, jak se to jí, jestli se to loupe, jak se to krájí, která část "toho" se jí... Proto jsem se vám dnes rozhodla představit několik druhů ovoce, které (většinou hlavně kvůli příteli a cestování) znám a jím. Třeba, až je pak uvidíte v obchodě, také na ně dostanete chuť.

Karambola
Zelenožluté svěží ovoce, které se velmi hodí k dekoraci jakéhokoli ovocného salátu - při nakrájení vám vzniknou malé pěticípé hvězdičky. Karambolu nemusíte celou loupat, ale je dobré alespoň odřezat "špičky" hvězdičky, protože jsou tuhé. Vevnitř karamboly mohou být malé pecičky, které se dají jíst, nemusíte je tedy odstraňovat. Když koupíte zelenou karambolu, bude kyselejší, než téměř žlutá karambola, která bude sladší. Co je lepší, to záleží na osobním vkusu:).

Kdo najde karambolu? :-P


Kaki
Oranžové sladké ovoce připomínající jablko. Při koupi tohoto ovoce se určitě dívejte, z jaké části světa pochází. Existuje totiž více druhů kaki. Kaki, které je přivezeno ze Španělska, nemusíte loupat a můžete ho jíst i se slupkou (já ale loupu i španělské kaki, slupka je na mě moc tuhá). Zatímco kaki dovezené z Asie určitě oloupejte. Kaki by nemělo být úplně tvrdé a mělo by být co nejoranžovější - nezralé kaki je nic moc.

Kaki vzhledem trochu připomíná jablko

Cherimoya
Abych řekla pravdu, toto ovoce jsem v českých obchodech již viděla, ale doteď jsem znala jen jeho vietnamský název, takže jsem si tento překlad musela vyhledat. Cherimoya vlastně vypadá jako velká zelená jahoda - má zelenou "šupinatou" slupku. Vevnitř je ale bílá a obsahuje spoustu černých pecek. Pecky se nejí, jí se pouze bílá dužina. Cherimoya se sklízí nezralá, ale dokáže dozrát při pokojové teplotě. Po jejím koupi ji tedy nechte pár dní dozrávat a jezte ji až ve chvíli, kdy je opravu měkká. Rozhodně si s ní ale neházejte, je náchylná na otlaky a pak se může velmi rychle zkazit. Vybírejte tedy opravdu jen nepoškozené plody. A jak chutná? Je velmi sladká a díky její mazlavé máslové konzistenci (která se tak trošičku podobá konzistenci durianu) ji mnozí lidé nesnáší - a mnozí lidé milují.

Marakuja
Marakuja patří mezi mé nejoblíbenější ovoce. Je svěží, sladko-kyselé a velmi šťavnaté. Dá se jíst jen tak - rozkrojíte jej napůl a lžičkou vyjídáte dužinu, i se semínky. Semínka jsou tuhá a křupavá, dužina je šťavnatá a velmi voňavá. Docela snadno si můžete z tohoto ovoce vytvořit i osvěžující nápoj - dužinu zamícháte do vody, přidáte cukr a led. Má velmi tuhou, tmavě červenou slupku. Vevnitř má zelenožlutou dužinu s pecičkami - bohužel musím říct, že to trošku vypadá - no - jako holubi z nosu. Každopádně chuť marakuji mnohonásobně předčí její neblahý vzhled.

Marakuja vypadá trošku jedovatě

Dračí ovoce (pitahaya)
Dračí ovoce je plod kaktusu, a podle toho taky vypadá. Na první pohled byste si mysleli, že to určitě musí být jedovaté. Ale není. Má červenou slupku (ale existují i druhy se žlutou slupkou, ty se k nám ale nedováží) s nazelenalými výstupky a když ho rozkrojíte, vevnitř najdete bílou dužinu a strašně moc černých peciček. U některých druhů může být dužina až úplně fialová. U dračího ovoce hodně záleží na jeho zralosti. V českých obchodech většinou narazíte na poměrně malé plody, které jsou svou chutí poměrně mdlé. Pokud ale toto ovoce jíte v zahraničí, tak zjistíte, že může být opravdu sladké a lahodné (ale možná budete mít to štěstí i s ovocem koupeným tady, to jen já ho neměla). Dračí ovoce můžete rozkrojit jako meloun, chytit plátek za červenou slupku a vyjídat bílou dužinu s pecičkami. Trochu připomíná kiwi nebo angrešt, ale jeho chuť je jemnější.

Pomelo
Ovoce, které u nás už téměř zdomácnělo. Vypadá jako velký grep, ale je mnohem sladší. Při nákupu se dá poměrně snadno splést s medovým melounem, který bývá přibližně stejně velký a má stejnou barvu. Pomelo je ale citrus a stejně tak jako pomeranč nebo grep se tedy loupe a jí se pouze dužina. Jeho barva je různá, většinou se pohybuje od zelené, přes žlutou až po téměř oranžovou.

Takhle roste pomelo


Mango
Mango se dá jíst jak zralé tak nezralé. Zralé mango poznáte podle jeho barvy - je žluté, někdy až červené nebo nazlátlé. Mango je velmi aromatické ovoce. Zralé mango je sladké, zatímco nezralé (zelené) je hodně kyselé. Nezralé mango se dá jíst se solí a s chilli. Bojíte se? Já se taky bála, ale není čeho, je to opravdu výborné. Pokud se i tak bojíte, tak mango se sklízí nezralé a dozrává postupně, takže když si koupíte nezralé mango, můžete ho nechat doma dozrát. Zralé mango je dost sladké a hodně šťavnaté - a můžete ho jíst jen tak. Jí se pouze dužina, slupka ani pecka se nejí.

Liči
Existuje spousta druhů liči. Některé mají chlupatou slupku, některé mají slupku pouze "vrásčitou" nebo hrbolatou a některé je mají úplně hladkou. Každopádně se pod slupkou (která se musí oloupat) nachází bílo-průhledná dužina. A uprostřed liči je černá pecka. Záleží na druhu, jako moc je liči sladké, jak moc má tlustou slupku, jak moc má velkou pecku nebo jak moc má dužiny. Jedná se o malé svěží ovoce.


Granátové jablko
Granátové jablko jde u nás koupit už poměrně běžně. Je tmavě červené a obsahuje malé pecičky obalené dužinou, které se jí. Barvivo z granátového ovoce je poměrně agresivní a tak se vyndávání peciček z plodu často stává bojem. Je dobré mít na sobě něco, na čem nám pár červených kapek nebude vadit. Nejlepší je jablko rozkrojit na čtyři díly a pak zrníčka vyloupávat. Když se vám povede rozkrojit jablko dobře, můžete zkusit zrníčka "vyklepávat" ven lžičkou. Mi to nejde, já vyloupávám a prskám všude kolem.

Pecičky granátového jablka



Tak co, vybrali jste si?
Jaké "nejexotičtější" ovoce jste kdy ochutnali? Jak byste popsali jeho chuť?
Které exotické ovoce máte nejraději a které nesnášíte?

Podělte se v komentářích:).

Komentáře

Oblíbené příspěvky