Na vzhledu nezáleží... Nebo ano?

Někteří lidé tvrdí, že na vzhledu vůbec nezáleží - a ty, kteří vzhledu váhu přikládají, obviňují z povrchnosti. Lidé, kteří si naopak myslí, že na vzhledu záleží, pak ty, kteří tvrdí opak, považují za naivní. Tak kde je vlastně pravda, záleží na vzhledu nebo ne?
Nějaká moje slabší chvilka :-D


Podle mě bývá pravda vždy někde uprostřed. U tohoto tématu to není jiné. Je totiž důležité odlišovat, zda si daný člověk svůj vzhled "způsobil sám" a nebo jestli se tak narodil. V čem je rozdíl?

Když se člověk narodí třeba jako černoch, neříká to vůbec nic o tom, jaké má názory a pohled na život. Je tedy hloupé takového člověka posuzovat podle vzhledu a mít nějaké předsudky. Barva kůže, přirozená barva vlasů a ani tvar nosu neřeknou o člověku jako takovém vůbec nic. Stejně tak o něm neřekne nic třeba nějaká nemoc, která se na jeho vzhledu projevuje.

Ale něco jiného je, když si člověk svůj vzhled zvolí. Kluk, který si rozhodne si potetovat obličej, pak nemůže říkat: "Lidé by mě měli soudit podle toho, jaký jsem uvnitř, ne podle vzhledu a tedy ne podle mého tetování." Jeho tetování je jeho volba, která o něm něco vypovídá. Stejně tak o člověku něco vypovídá, pokud se třeba rozhodne pro zelené vlasy a nebo třeba pro piercing. Ale třeba i to, zda si člověk raději obleče minisukni a nebo má raději tepláky - i to o něm toho hodně řekne. V tomto případě je soudit podle vzhledu přirozené, protože člověk vlastně ani tak nesoudí podle vzhledu, ale soudí podle volby toho daného člověka. Podle volby, která vychází z nějakých názorů, z nějakých postojů a nějakých zkušeností. A podle toho se přece už něco usoudit dá, no ne?

Šaty dělají člověka. Pokud se člověk rozhodne, že se bude oblékat jako vandrák, pak musí počítat s tím, že ho lidé za vandráka budou považovat. Každý si může zvolit, jak se bude oblékat a jestli si třeba obarví vlasy nebo jestli se nechá nějak "ozdobit". Jen u toho musí počítat s tím, že se to stane jeho součástí a lidé ho podle toho budou tak brát.

Lidé, kteří říkají, že podle vzhledu vůbec nesoudí, lžou. Každý dává vzhledu váhu. Zvoleným vzhledem totiž vyjadřujeme mimo jiné i své postoje. Když si třeba obleču na svatbu kamarádky tepláky, vyjádřím tím, že si jí a vlastně celého obřadu nevážím. Jak by se ten, který tvrdí, že na vzhledu nezáleží, tvářil, kdyby jeho kamarád na jeho svatbu dorazil v otrhaném oblečení? Asi by moc nadšený nebyl. Stejně tak ve špatně zvoleném oblečení budu mít větší problémy například udělat zkoušku ve škole a nebo získat práci. A taky se nemůžu divit, že mě kvůli šusťáků a špinavému tričku vyvedou z Národního divadla - svým vzhledem totiž vyjadřuji neúctu ke všem hercům.

Není jedno, jestli se rozhodneme pro sukni nebo pro kalhoty. Není jedno, jestli si zvolíme spíš sportovní oblečení a nebo boty na podpatcích. Není jedno, jestli máme na hlavě kšiltovku nebo klobouk. Není jedno, jestli se malujeme nebo ne. Není jedno, jestli si necháme svou barvu vlasů a nebo si je nabarvíme. Nic z toho není jedno, protože všechno je to naše volba. Volba, která říká něco o tom, jací opravdu jsme.


Co si myslíte vy?
Myslíte si, že na vzhledu nezáleží?
Podělte se o svůj názor v komentářích :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky