Objevte Goji - plody kustovnice čínské

Že jste o Goji (čtěte [godži]) ještě neslyšeli? To je rozhodně škoda. Stačí pár bobulek denně a zdraví tím velmi prospějete. Nechutnají zrovna nejhůř, jsou vlastně docela sladké. A dokonce už není problém je sehnat.

Jak kustovnice vypadá? Pokud je čerstvá, tak vypadá jako větší červená borůvka, v sušeném stavu připomíná šípek. V našich obchodech narazíte pravděpodobně právě jen na sušené plody. Ty ale mají stejné pozitivní účinky, jako čerstvé bobulky - bohužel asi však nezachutnají lidem, kteří nesnáší rozinky. Sušená kustovnice čínská je chuťově rozinkám velmi podobná. A kde ji sehnat? V každém lepším hypermarketu. Pokud se nechcete spokojit pouze se sušeným plodem, pak bude shánění asi obtížnější, ale v některých obchodech se zdravou výživou můžete sehnat i sirup nebo šťávu. Na internetu určitě najdete i další produkty: čaje, krémy, tělová mléka, doplňky stravy.
A proč o tom všem vlastně mluvím? Bobulky kustovnice čínské se v staročínské medicíně používají už po staletí jako "plody mládí". V této maličké bobulce je narváno tolik prospěšných látek, že tomu skoro nejde uvěřit. Obsahuje velké množství betakarotenu, 18 druhů aminokyselin, vitaminy C, B1, B2, B6 a E, dále pak aktivní polysacharidy a spoustu stopových prvků: zinek, železo, vápník, selen, ... Má tak pozitivní vliv na játra a ledviny, posiluje obranyschopnost. Má silné antioxidační účinky a tak zpomaluje stárnutí. Ulevuje od některých druhů alergií a astmatu, může mít pozitivní účinky i při léčbě kožních onemocnění (např. lupénky). Podporuje paměť, krvetvorbu, pomáhá od bolesti hlavy, snižuje krevní tlak a navíc funguje jako afrodiziakum.
Někteří lidé nemají chuť si jen tak dát hrst těchto sušených plodů - a právě pro ně existuje spousta zajímavých receptů. Goji se přidává do salátů, do koláčů, do polévek a do spousty jiných jídel. Já osobně z kustovnice nevařím, ale abych ji neměla tak suchou, tak si ji u snídaně dávám do jogurtu nebo do čaje. A taky (milovníci dobrého vína mě teď budou proklínat) si vždy pár sušených bobulek hodím do sklenky vína. Krásně tak naboptnají a opravdu dobře chutnají.

A kolik že taková sranda vlastně stojí? Nepřiplatíte si o nic víc než za obyčejné rozinky. Cena 100 gramů se pohybuje přibližně od 20ti do 40ti korun. Tak co, nedáte si?

Komentáře

Oblíbené příspěvky