Zapůsobit v okamžiku

Říká se, že na vzhedu nezáleží. Já vím, já vím, to už tady bylo stokrát. A i já si myslím, že ve chvíli, kdy někoho nějakou dobu známe, jde náš vzhled trochu stranou. Ale při prvním dojmu je opravdu důležitý.

Ale pozor - "vzhled" se nerovná "krása". Nemusíme být od hlavy k patě oblečení ve značkovém oblečení, které je "in" zrovna pro tuto sezónu, abychom udělali dobrý první dojem. Nemusíme být modelky s mírami 90-60-90. Nemusíme mít hustou hřívu, velké oči a bezchybnou pleť. Když to přeženu, tak dobře zapůsobit můžeme, ať už vypadáme jakkoli, a v čemkoli - pokud se v tom budeme cítit dobře. Pokud se uvnitř budeme cítit přitažlivé, tak přitažlivé budeme, i kdybychom na sobě měli pytel od brambor. Vzhled je vlastně takový komplexní pojem. Zahrnuje to, jak vypadáme, zahrnuje to, jak se tváříme a cítíme, zahrnuje to, jakou energii ze sebe vyzařujeme.

První dojem dvakrát neuděláš. První dojem je to, co nás často zaškatulkuje někam, kam nechceme. Pokud se někam zaškatulkujeme mezi lidmi, které budeme nadále vídat, pak to není až takový problém, protože pokud do dané škatulky nepatříme, tak až nás poznají, tak nás ze škatulky vyndají. Problém nastává ve chvíli, pokud u člověka, na kterého chceme zapůsobit, máme jen jednu šanci. Šanci, která může rozhodnout o životním směru. Šance, která může rozhodnout o velmi důležitých věcech. Může to být například učitel u zkoušky nebo šéf u přijímacího rozhovoru. Tam je opravdu důležité zapůsobit dobře hned napoprvé.


Oblečení
Vybíráme to, co je nám pohodlné, ale zároveň podle toho, co se společensky hodí. Nemůžeme na zkoušku přijít v riflích, ale pokud nesnášíme sukně, pak není problém přijít ve společenských kalhotách. Je to lepší, než se trápit v sukni a nervovat se ještě i vůli toho. Když se v tom, co máme na sobě, budeme cítit dobře, budeme působit hned o něco líp. Nezapomínejme na boty. Ty jsou velmi často zdrojem zbytečného trápení. Volme boty, ve kterých máme jistotu, že nás v nich ani po delší době nebude bolet noha. Každá bolest bude napomáhat našemu negativnímu myšlení a o to podrážděnější a nervóznější budeme.

Buďme připravené
Čím víc budeme vědět, co nás čeká, tím méně budeme nervózní. Čím budeme méně nervózní, tím lépe budeme působit. Jenomže jak se připravit? Před zkouškou ve škole je dobré si od starších spolužáků zjistit, co na daného profesora působí. Jsou lidé, kteří nesnášejí dívky, které přichází v minisukních a s velkým výstřihem. Není dobré zbytečně provokovat, vybírejme proto decentní oblečení. Možná, že se od starších spolužáků dozvíme, že daný učitel je rád, když má student na danou problematiku vlastní názor. Možná naopak za správný názor považuje jen a jen ten svůj, a tak nemá cenu se s ním přít.

Pokud jdeme na přijímací rozhovor, zkontrolujme si raději dvakrát, jestli máme všechno, co jsme si s sebou měly vzít (životopis, doporučení, ...). Je důležité přijít na čas, je spousta zaměstnavatelů, kde by hloupých pět minut mohlo rozhodnout o tom, zda práci dostaneme nebo ne. My holky navíc máme někdy sklony k podceňování - ale tady na to musíme zapomenout. Je důležité umět své vědomosti a dovednosti prodat. Jak to myslím? Pokud se anglicky domluvím, tak i když si nepřipadám jako odborník, tak se musím prezentovat jako "Umím anglicky, domluvím se, bez problémů to zvládnu" a ne jako "Mám jen nějaké základy, jsem jen začátečník, myslím, že nebudu moc rozumět". Prodejme to, co máme!

Myšlení
Myšlenky typu "ničeho nedosáhnu, jsem k ničemu, vypadám příšerně, nemám v tom velký zadek?, určitě mě vyhodí, nemá to cenu" nám nepomůžou. Spíš naopak - velmi pravděpodobě se nám naše "přání" splní, takže ničeho nedosáhneme, vyhodí nás, budeme k ničemu a cenu to mít nebude. Pozitivní myšlení je důležité jak v každodenním životě, tak v důležitých životních situacích. Nepodceňujme se. Vím, že to zní jako nějaké sci-fi, ale opravdu jde naše nálada a naše naladění vycítit. Určitě znáte ten pocit, když se ve společnosti nějakého člověka cítíte svázaně, nepříjemně, negativně a vyždímaně. Nedovolte, aby se takhle cítil někdo vedle vás.


Nebojme se myslet si o sobě, že jsme přitažlivé. Nebojme se prodat naše schopnosti. Nebojme se neúspěchu, nebojme se zklamání. Nebojme se. Čím víc se budeme bát, tím hůř nám bude a tím hůř budeme působit. A tím dále od vysněného snu budeme. Jsou chvíle, kdy máme jen jednu šanci. Nezkazme si ji tím, že se budeme zbytečně podceňovat. Pozitivní myšlení za nás může udělat víc, než si vůbec umíme představit.

Komentáře

Oblíbené příspěvky