Zlepši si fyzičku - ocení to nejen tvoji blízcí, ale především tvé tělo

Na články o hubnutí můžeme narazit na každém rohu. Jsou to články, které hubené dívky přeskočí a oplácanější z nich mají ještě větši mindráky. Mají totiž pocit, že kvůli své váze nejsou tolik přitažlivé a nemají v životě a ani v partnerství žádnou šanci. Ale je to opravdu tak?
Když si chlapec vybírá slečnu, tak se samozřejmě také dívá trochu na vzhled. Ale proč většinu mužů ženy s nadváhou odpuzují? Není to proto, že by byly škaredé (někdy je to spíš naopak). Jen snad žádný chlap nechce mít doma lenivku, která se jen válí u televize a popíjí pivečko. Naše váha bohužel ovlivňuje to, jak se na nás okolí dívá - pokud máme několik kilo navíc, tak na nás velmi pravděpodobně budou pohlížet jako na ženu, jejiž největší nepřítel je pohyb. A to přesto, že to vůbec nemusí být pravda (a často ani není). Jen pro spoustu mladých pánů nabitých energií je aktivita jejich partnerky rozhodující. Pokud však poznají dívku, která má sice pár kilo navíc, ale žije aktivním způsobem života, tak u nich velmi pravděpodobně bude mít stejnou šanci jako ta hubená. Někdy dokonce i větší.

Ne všechny jsme byly obdařeny dokonalým spalováním a dokonalým metabolismem. Ne všechny dokážeme držet přísný režim a nemlsat. A pak se stává, že se prostě nějaký ten špíček objeví. Ale není třeba věšet hlavu. Pokud budeme žít aktivně, tak náš život a zdraví to ohrozit nemůže.

Proč? Protože fyzičku můžeme mít všechny, bez rozdílu. I oplácaná dívka může mít výdrž maratonce, proč by ne. A taková dívka zaboduje u chlapce mnohem více, než nějaké tintítko, které není schopné pořádně unést ani tašku s nákupem. Pro život muži hledají praktiké ženy. A protože víme, že muži tak trochu zůstávají dětmi po celý život, tak vedle sebe ve většině případů potřebují ženu, která je pro každou legraci, která s nimi bude sdílet jejich aktivity a kterou jen tak něco nerozháže. Jenomže to se uskutečňuje velmi těžko, pokud je pro nás obrovský problém i vyjít do třetího patra bez toho, aniž bychom v mezipatře zkolabovaly. To pak těžko se svým vyvoleným nasedneme na kolo nebo vyrazíme na nějakou větší procházku. Tak už se nenechme omezovat vlastním tělem! Fyzička se dá vypracovat. A je jedno, kolik vážíme. A jak na to?


Pomalý začátek
Pokud jste se až do teď nehýbaly skoro vůbec, tak největši blbost, kterou můžete udělat, je říct si "teď s tím něco udělám", sebrat se a odejít na nějakou hodinu zumby nebo nasadit tenisky a dvě hodiny běhat po venku. Tepovka vám vyletí tak nahoru, že vaše tělo nebude stíhat brát energii z tuků, takže ani nic nespálíte. A navíc si můžete dost ublížit. A to nemluvím o tom, že vás může někde za rohem "klepnout pepka". Respektujte své tělo. Pokud máte nadváhu, tak také zapomeňte na aktivity, kde se skáče nebo běhá, nechcete si přece odrovnat klouby. Je důležité začít pomalu. Hodně choďte. Proč nevysednout o dvě zastávky dřív a dojít to pěšky? Co si ráno před školou obejít sídliště? Že se k tomu nedonutíte? Zkuste brigádu někde na poště a nebo se domluvte v nějakém hypermarketu, že byste roznášely letáky. Sobě tím prospějete a navíc si i vyděláte.
Pokud máte pocit, že rychlou chůzi už zvládáte bez problémů a bez zadýchávání, můžete si přidat. Procházky prodlužte a začněte chodit v terénu. Do kopce, z kopce, do schodů, ze schodů. Můžete si třeba vzít i nějakou zátěž. Kdo nemá činky, může použít láhve vody. Pěkně jednu láhev do každé ruky a jde se. Možná by nebylo od věci pořídit si krokoměr. Stačí nějaký obyčejný. Je to pouze pro váš osobní přehled, kolik jste toho za den asi tak ušly. Překonávání sama sebe se taky může stát skvělou motivací.

Pravidelnost
Pokud chcete svoji fyzičku zlepšit co nejrychleji, pak by bylo vhodné, abyste se alespoň trochu hýbaly každý den (i kdyby jen tou rychlou chůzí). Ale chápu, že každý den nemusí být ani čas, ani nálada, ale držte se toho, že třikrát týdně prostě musíte. Pohyb, který je prováděň jednou za čtrnáct dní a nebo za týden, nemá vůbůc žádný efekt. Jakobyste nedělaly vůbec nic. Třikrát týdně jedna hodina zase není tak moc, aby se ten čas nedal najít. A výsledky budou rychle viditelné.

Neusínejte na vavřínech
Je jasné, že když se budete nějakým způsobem hýbat dlouho, za nějakou dobu už vám to nebude dělat žádný problém. Nesmíte však nesmíte přestat - to, na čem jste tak dlouho pracovali, můžete také rychle ztratit. Pokud se přestanete hýbat, tak uvidíte, že za čtyři týdny už budete zase tam, kde na začátku. Proto je důležité vytrvat. A pokud opravdu vytrváte, tak zjistíte, že to, co jste před čtrnácti dny nezvládly ani z poloviny, nyní zvládnete levou zadní. A to je ten správný čas si zase o trošku přidat.

Z čeho všeho si můžete vybrat?
Říkáte, že nějaké chození, běhání a plavání už vás nebaví, protože už to v pohodě udýcháte? Najděte si nějaký aerobní sport, který vás chytne. Co takhle tanec? Ten má tu výhodu, že se dá provádět i doma v obýváku. Ale pokud raději chcete mezi lidi, možná vás to ještě více motivuje. Aerobic, zumba, tae-bo, jumping, kickbox aerobic, spining, step aerobic, kranking, ... - vždyť je toho taková spousta. Pokud se necítíte až na takovou zátěž (nebo máte nadváhu a tohle poskakování by vám nedělalo dobře), ale rády byste cvičily ve skupině, zkuste jógu, břišní tance nebo nějaké posilovací cvičení - třeba pilates. Pokud se chcete zároveň naučit bránit, naučit se dýchat a naleznout vnitřní harmonii, tak se přihlaště do nějakého bojového sportu. Většinou mají kurzy i pro začátečníky - dospělé, takže tam za blbce nebudete. Kung-fu, judo, džiu-džtisu, taekwondo, tai-či, ... Nezaujalo vás z toho něco?

A k čemu to vlastně všechno je? Jen člověk, který má možnost strovnání, chápe, jak nám dobrá fyzická kondice zlepšuje život. Jak je najedou skvělé, že se nezadýcháváme, když někam jdeme. Jak už se nemusíme bát, že při sportu vypadáme jako zralé rajčátko. Nemusíme se bát, že nedoběhneme autobus a že nás po tom výkonu pak bude ještě půl hodiny píchat v hrudníku. V pohodně můžeme přijmout nabídku kamarádek a jít si s nimi třeba zaběhat, vyrazit na tůru nebo na výlet na kolech a nebo si jít třeba ven zajezdit na kolečkových bruslích. V zimě si můžeme s přítelem zajet na hory a nebo můžeme vyrazit na dobrodružnou dovolenou jen tak s batohy a stanem. Bez strachu, že to nezvládneme.

Komentáře

Oblíbené příspěvky