Mýty, kterými nás krmily naše babičky

Znáte to - zaručené pravdy, kterým jsme jako malí bezmezně věřili. Některé nás strašily a některé nás povzbuzovaly k lepším výkonům. Některé neměly efekt vůbec žádný a těžko říct, proč je vlastně někdo vymyslel. A některým z nich věříme i dodnes.

1) Jez mrkev, budeš mít zdravé oči
V mrkvi je obsažen vitamin A. Tedy přesněji provitamin A, který je pak v játrech přeměněn na právě zmíněný vitamin. Nedostatek vitaminu A způsobuje šeroslepost (špatné vidění v šeru a ve tmě). Takže toto tvrzení je pravdivé pouze částečně. Jako prevence proti šerosleposti je mrkvička dobrá, ale na ostatní oční vady a nemoci vliv nemá. Jestli tedy máte nějaké ty dioptrie, tak s tím vám mrkev nijak nepomůže.

2) Když si dáš jablko, nemusíš si už čistit zuby, kyselina z jablka plak odstraní
Jablíčko stejně jako ostatní ovoce obsahuje cukry, takže místo odstranění plaku ho ještě trošku přidá.


3) Pokud chceš jíst višně, tak se první napij, protože potom už nebudeš moct půl hodiny pít
Zase částečná pravda. Pravda je, že kombinovat višně a vodu není moc dobrý nápad (pokud nemáte chuť připadat si nafouknutí jako balon), ale v jakém pořádí přijdou tyto dvě položky do žaludku, to je úplně jedno. Blbě nám bude úplně stejně.

4) Když budeš číst po tmě a sedět tak blízko té televize, zkazíš si zrak
Nezkazíš. Nikdy nebylo dokázáno, že by čtení v šeru, sezení u počítače nebo koukání na televizi z blízka mělo a naše oči nějaké zdravotní následky. Proč tento mýtus vznikl? Protože u těchto činností se oči rychle unaví. Můžou být potom čevnené, mohou pobolívat a dokonce nás z toho může bolet hlava. Ale zrak jako takový vám to nezkazí. Ono to bývá spíš naopak - to, že si člověk sedá blízko k televizi může znamenat, že už vidí špatně a tak potřebuje být blíže, aby viděl lépe. Takže pokud pak dostane brýle, tak to není tím, že by seděl blízko televize. On seděl blízko televize proto, že potřeboval brýle.

5) Když si budeš holit nohy, narostou ti chloupky ještě silnější
Chloupky rostou pořád stejně silné, ať si je holíme a nebo ne. Pocit, že jsou dorůstající chloupky silnější způsobuje fakt, že byly seříznuty těsně u pokožky, tedy v místě, kde jsou tlustší. Jak dorostou do stejné délky, budou úplně stejné, jako kdyby oholeny nebyly. Tento mýtus také poporuje optický klam - chloupek je seříznut našikmo, tedy působí tlustší.

6) Když ti zastřihnu vlasy, porostou rychleji
Neporostou. Ale zastřižením se zbavíme roztřepených konečků. Vlasy budou vypadat zdravější. Takže zastřihávejme - jen ne s očekáváním, že tím dáváme vlasům pokyn k rychlému růstu.

7) Nelupej kouby, ve stáří se ti budou klepat ruce a budeš mít artritidu
Tohle je výrok babiček, které daný zvuk nesnáší. Při lupnutí kloubu se napne kloubní pouzdro a dojde k jakémusi "přelévání" plynu, žádné zdravotní důsledky to s sebou nenese. Klidně si lupejte dál:).

8) Papej špenátek, budeš mít po nich svaly jako Pepek námořník
Ano, špenát opravdu obsahuje železo, které je nezbytné pro růst svalů. Když se však v devatenáctém století dělaly výzkumy množství železa ve špenátu, tak chudák vědec omylem posunul desetinou čárku. Místo 3mg železa najednou špenát obsahoval 30mg. Ale ony i ty 3mg jsou poměrně hodně. Avšak například čočka obsahuje železa asi třikrát tolik. Špenát tedy rozhodně jezte, pokud však opravdu chcete být majitelem obrovských svalů, budete u toho muset i trochu cvičit.

9) Když zhasneš světlo a otevřeš okno, komáři ti dovnitř nenalétají
Že jdou komáři za světlem? No dobrá, ale opravdu jen minimálně. Mnohem více je zajímá oxid uhličitý, který vydechujeme. Krev sají pouze "komářice", samečci komára se živí nektarem. Průměrná komářice dokáže za svojí obětí letět i několik kilometrů - a pozná ji právě "po čichu" - podle vydechovaného oxidu uhličitého. Ale i tak se dá říct, že je mnohem lepší otevírat okno za tmy než za světla. Komáry tím sice neodradíte, ale odradíte většinu dalšího otravného hmyzu.


Také jste v pozdějším věku zjistili, že ne všechno, co říkaly vaše babičky, byla vždy pravda? Také jste podlehli nějakému podobnému mýtu? Podělte se o něj v komentářích:).

Komentáře

Oblíbené příspěvky