První dovolená v zahraničí bez rodičů

Léto je tady a spousta z nás se chystá na dovolené. Někteří z nás už nechávají rodiče doma a jedou s partnerem nebo kamarádkou. Určitě si stejně jako já před každou dovolenou píšete seznam, co nesmíte zapomenout. Pokud jedete poprvé sami, pak toho na seznamu bude o něco více. Napíšu tedy něco podobného - ale s tím, že věci typu "plavky a opalovací krémy" zmiňovat nebudu, věřím, že každý, kdo má v hlavě mozek, by to vymyslel sám. Napíšu, tedy to nejzákladnější. Pokusím se poradit s tím, jaký zájezd je pro studenta nejlepší si vybrat, tak s tím, co všechno je potřeba zařídit.


1. Pas nebo občanka?
Spousta lidí si bere obojí. To je ale hloupost. Co kdyby vám oba dva doklady někdo ukradl? To už je jen kousíček k tomu, aby si na vaše jméno někdo zařídil třeba úvěr. S dvěma doklady se identita krade o dost lépe. Proto na dovolenou vemte jen jeden doklad, popřípadě můžete vzít kopii toho druhého (kterou však dejte na jiné místo).

Do spousty zemí se pouze s občankou jet nedá. Máte tedy dvě možnosti. Zařídit si pas s biometrickými údaji a nebo tzv. rychlopas (u něj ale pozor - některé země jej neakceptují). Pokud se rozhodnete pro první možnost, tak zaplatíte 600,- a pas vám bude platit dalších deset let. Dostanete ho do třiceti dnů ode dne podání žádosti. Pokud patříte mezi ty, kteří všechno řeší na poslední chvíli, a třicet dní prostě čekat nemůžete, pak si pravděpodobně vyřídíte rychlopas. Ten stojí 1500,-, platnost má půl roku a vyřídí vám ho do patnácti dnů. Nebojte se, pokud to potřebujete ještě rychleji, jsou na úřadu schopní vám ho na požádání udělat klidně i do druhého dne a nebo dokonce na počkání.

2. Číslo na ambasádu
Zjištěte si telefonní číslo a adresu české ambasády v dané zemi. Na co ambasáda slouží? Ve chvíli, kdy byste měli problém, který byste tady v ČR řešili s úřady, tak v cizí zemi se obracíte právě na ni. Například pokud ztratíte cestovní doklady, pokud vám někdo ukrade všechny osobní věci,... Také v případě vážné nemoci a nebo třeba dopravní nehody. Prostě vždycky, když už si sami nevíte rady. Pozor, ambasáda však neslouží jako "poradna". Neporadí vám tam s výběrem správného ubytování a ani s ničím podobným. Volejte na ni opravdu jen v případě, kdy máte vážný problém, který nejste schopni sami vyřešit.

3. Cestovní připojištění
Nezapomeňte se před cestou do zahraničí pojistit. Především proti úrazům a nemocem. Někdo se pojistí třeba i proti krádeži, to už je na vás. Cestovní připojištění si zařídíte už i přes internet, přímo u vaší zdravotní pojišťovny. Vím, že my studenti se snažíme ušetřit, ale šetřit na zdravotním pojištění se nevyplací. Těch pár korun vás nezabije a naopak se tím můžete vyhnout obrovským problémům.

4. Cestovní kancelář
Můžete jet s nějakou cestovní kanceláří a nebo vyrazit na vlastní pěst. Pokud vybíráte cestovku, vždy si čtěte recenze a vsázejte spíš na známější jména. Na internetu určitě najdete spoustu informací. Pokud jste dobrodružné povahy a rozhodli jste se vyrazit jen tak, pak je dobré si zjistit pár informací předem, aby vás nikdo nemohl ošidit. Někteří lidé mají potřebu zkusit, zda turista ochotně nezaplatí třeba za ubytování dvakrát více peněz. Proto si udělejte přehled, kolik ubytování a ostatní věci v této zemi běžně stojí.

5. Jak vybírat zájezd, abychom co nejvíce ušetřili?
Pokud jedete ve dvou, rozhodně se dívejte na last minute a super last minute zájezdy. Sehnat takový zájezd pro celou rodinu může být problém, ale pro dva lidi se místečko vždycky najde. Navíc - my studenti jsme dost flexibilní, většina z nás nemá problém se sbalit a odjet během dvou dnů.

Pokud jste si vybrali leteckou dopravu, možná vám vrtá hlavou, že vám v případě last minute nestihnou z cestovní kanceláře poslat letenky. Žádný strach, pokud to opravdu nejde stihnout, pak si je budete moct vyzvednout před odletem přímo na letišti.

6. A co stravování?
Podívejte se na ceny jídla v dané zemi. Pokud je jídlo výrazně drahší než v ČR, tak se nevyplatí chodit na každou večeři někam ven, ubytování "se snídaní" tedy není příliš výhodné. Pokud jsou ceny základních potravin srovnatelé nebo jen o trochu větší než v ČR, pak se možná vyplatí mít ubytování úplně bez stravování a vařit si sám (i když - komu by se na dovolené chtělo, že). Pravděpodobně se budete rozhodovat mezi polopenzí, plnou penzí a all inclusive programem. Polopenze je fajn kvůli toho, že přes poledne, pokud je vedro, člověk stejně nemá hlad, takže snídaně a večeře bohatě stačí. Plnou penzi nedoporučuji, to už je mnohem lepší koupit si přímo all inclusive. Není to zase o tolik drahší a hlavně - je v tom zahrnutý i pitný režim. Voda z kohoutku se v zahraničí pít nedá, proto, i když se to nezná, můžete za pití utratit poměrně dost peněz. Paradoxně se může stát, že ve výsledku nejvíce ušetříte, pokud koupíte právě all inclusive.

7. Léky a lékárnička
Na cestách je důležité u sebe mít alespoň základní léky a lékárničku. Náplasti, obvazy, nějaká ta desinfekce - to vás asi napadne. Co se týče léků, především si vemte léky na horečku a bolest (paralen, ibalgin,...), nezapomeňte ani na léky proti střevním potížím (živočišné uhlí, imodium,...) - pokud totiž patříte mezi citlivější jedince, může vám tamní jídlo a voda poměrně rozházet zažívání. Dvakrát tolik to platí, pokud se chystáte do zemí mimo Evropu. A samozřejmě vemte také léky, které berete pravidelně.

8. Rezervní peníze
Vždycky si s sebou vemte nějaké ty peníze navíc. V hotelu velmi pravděpodobně budete mít možnost dát si je do trezoru. Nikdy nevíte, co se může stát. Můžete se zranit a bude potřeba, abyste jeli taxíkem do nemocnice - a budete si to muset zaplatit. Pojišťovna by vám v tomto případě peníze dala až později. Je dobré si rezervu brát jak v měně dané země, tak v eurech, tak v českých penězích. Nikdy nevíte, na jakém území se vám ta nehoda může stát. Hodně lidí to řeší platební kartou, ze které můžou vybírat i v cizí měně. Navíc vám tam v případě potíží mohou příbuzní poslat peníze i z domova. Kdo je připraven, není překvapen.

9. Další drobnosti, které je dobré přibalit
Nakonec vám napíšu pár drobností, které je také dobré vzít s sebou (a na které já pravidelně zapomínám:-D):
  • sekundové lepidlo (patřím mezi ty, kterým se na dovolené vždy rozpadnou boty)
  • šňůra a kolíčky na prádlo (hotely mívají balkóny, tohle jim ale většinou chybí a někde plavky sušit musíte)
  • cestovní šitíčko (sama se někdy divím, kde se ty díry berou)
  • náhradní plavky (slaná voda totiž umí s plavkami úplné divy)
  • kapesní nožík (už jste někdy zkoušeli rozpůlit jablko příborovým nožem?)
  • sáčky (na špinavé prádlo, na mokré plavky, na svačiny)

A co vy? Už jste někdy dovolenkovali bez rodičů? Jsou věci, které vám na vaší cestě chyběly? Nebo vše probíhalo bez problémů?

Komentáře

Oblíbené příspěvky