Pracuj na vztahu se svojí mamkou!

Lidé jsou různí a stává se, že se v životě dva lidé názorově prostě neshodnou. Občas se však může stát, že tito dva lidé by si měli být blízcí - jen jejich vzájemné rozepře je od sebe oddalují. Ale není skvělé mít v mamce kamarádku?

Je jen opravdu málo žen, které by své děti nenáviděly. Velmi pravděpodobně vás vaše mamka miluje, jen to možná neumí dát najevo. Možná, že to neumíte dát najevo vy jí. Možná, že se jen nesnažíte najít společnou cestu nebo nevíte jak na to. Vztah matka-dcera je vztah jako každý jiný. A jako takový je potřeba ho občas trošku oživit. Ale čím?



Uspořádejte "dámskou jízdu"
Zní to možná pro některé zvláštně, ale i vaše máma je žena. Co takhle vyrazit na nákupy? Zasednout se sklenkou vína (pokud jsi už dospělá) nebo s hrnečkem čaje společně k večernímu filmu? A co na něj zajít rovnou do kina? Nebo by se vám lépe bořily ledy nad zákuskem v cukrárně? Názory typu "trapas, s matkou bych nikam nešla" se už dávno nenosí.

Zasvědcujte mamku do svých každodenních činností
Nechci tím říct, že ji máte brát všude, to rozhodně ne. Ale měla by vědět jak trávíte svůj volný čas - popřípadě s kým. Většina hádek a neshod pramení z nedorozumění, z nepochopení jedna druhou. Pokud o vás bude vaše mamka vědět víc, bude vás víc chápat. Zkuste ji třeba navrhnout, zda by vás nevyzkoušela z nějaké látky ve škole. Vy se tak lépe připravíte a ona si bude moct o obtížnosti vaší školy udělat obrázek. Pokud bude vědět, jak obtížné věci se učíte, tak možná dostanete pochvalu i za trojku nebo za čtyřku. Pokud však bude vaše mamka nadále žít v domění, že se vůbec neučíte, pořád trajdáte někde po venku, ve škole nic neděláte a nosíte čtyřky, pak u ni žádné pochopení nenajdete. Ale i vy se snažte o své mamce něco vědět. Víte, jaké je její oblíbené jídlo? Nebo oblíbená hudba? Víte, jaká je její náplň práce a co vlastně celý den dělá? Víte, kolikrát za týden pere nebo žehlí? Možná, že zjistíte, že se svou mamkou nemluvíte proto, že kvůli toho, že se o vás snaží postarat, nemá moc času. Pomožte ji.

Najděte si společného koníčka
Ve dvou se to lépe táhne. Co se přihlásit někam společně? Já s mamkou chodím na zumbu a na orientální tance. Občas si jdeme ven zaběhat. Možná, že vaše mamka není zrovna sportovní typ, ale i tak si můžete najít nějakou společnou činnost. Umí vaše mamka skvěle vařit a péct? Nenaučila by vás něco jednoduchého? Do života se to bude hodit a vy aspoň budete mít šanci s mamkou mluvit. A nenarazily jste třeba na nějaký seriál, který by se líbil vám oběma? Je skvělé aspoň jednou týdně dělat stejnou činnost. Sblíží vás to.

Vymyslete společnou dovolenou nebo společný víkend
Zanechte doma taťku i sourozence a udělejte si pořádný holčičí víkend. Můžete se složit a na tři dny odjet na hory a nebo se třeba objednat do lázní. Prospěje to vám oběma a nemyslím si, že na sebe tři dny zvládnete plivat jed, když budete namasírované, vysaunované, vykoupané v bahení koupeli a odpočaté.


A jeden, ten nejzásadnější bod - mějte svou mamku rádi. Ať už je jakákoli, tak je jen jedna. A miluje vás.


Nikdy nepřestaneš být dítětem, dokud máš matku, za kterou můžeš jít. (Sarah Orne Jewettová)
Dědičnost je úžasný fenomén, který zmírňuje zodpovědnost za naše nedostatky. (Dough Larson)
Šťastní rodiče, kteří mají príma děti, většinou mají šťastné děti, které mají príma rodiče. (James A. Brewer)

A jaký máte vy vztah se svojí mamkou?

Komentáře

Oblíbené příspěvky