Jarní detox

Tak nám začalo jaro, zvířátka vylézají z děr, všechno kvete, všechno se rozmnožuje. Z televize na nás hulákají všelijaké "hubnoucí programy". Jedny ranní lupínky vyzývají ke cvičení a slibují ploché bříško, druhé zase zlepšení zažívání. Zase se začínají objevovat reklamy na všelijaké hubnoucí/zpevňující/vyhlazující krémy, krémy proti striím a celulitidě, samoopalovací mléka. Ale my, lidé trpící všelijakými civilizačními chorobami, bychom se jako první měli postarat o to, aby se naše těla cítila dobře.


A že se dobře necítí? Jak by taky mohla. Přes zimu si mnohé z nás užívaly trošku více nezdravého jídla, navíc ten stálý smog ve městech taky není pro zdraví nic moc. V období maturit a zkoušek jsme si "mírně" zvýšily příjem čokolády a všelijakých sladkostí, které sice ulevují naší mysli, ale naše střeva pláčou. A nejen ty. Nejenom, že se zvýšil počet reklam na všelijaké hubnoucí potraviny a potraviny na dobré zažívání, ale všimla jsem si (a asi jsem nebyla jedinná), že se také zvýšil počet reklam na léky proti vaginálním mykózám. Ano, i ty můžou být způsobené špatnou stravou a celkově nezdravým životním stylem. Možná by nebylo špatné zbavit se také bolestí hlavy a celkové jarní únavy.

Jednou za čas bychom měly své těla detoxikovat, ulehčit jim. Neberte to jako dietu, není to dieta. I když je možné, že díky pročištění nějaké to kilo shodíte. Tohle kilo však nebude z tuků, ale ze všeho toho bince, který se vám usadil ve střevech a vlastně v celém těle. A čím jsme starší, tím více hnusu si v těch střevech nosíme.

Jak tělo detoxikovat? Důležité je udělat si plán. Vynahradit si jeden den, kdy se budeme detoxikovat a určit si i jak se budeme detoxikovat. Psychicky se na to připravit. V tento den bychom se měli vyhnout všemu, co kvasí a co se špatně tráví. A všeho, co nás zahleňuje. Žádné rafinované cukry, červené maso, mléčné výrobky. Tentokrát zapomeňme i na zdravou čočku, fazole, zelí, brokolici - a celkově všechnu brukvovitou zeleninu. Doporučuju nejíst ani škrobovou zeleninu - brambory, kukuřici. Tak, teď si říkáte, že jsem vyjmenovala všechno, co se jíst dá. Ale kdepak. Co teda jíst a jak se chovat?

Já to dělám tak, že si vždy určím jeden druh potravy, který jím celý den a neměním ho. Jsou ale i lidé, kteří vydrží být celý den pouze na pitném režimu. I to jde. Ale pokud se nechcete zbytečně trápit hlady, máte několik dalších možností. Já preferuji:
- ovocný den
- chlebový den (nejlépe celozrný, nekvašený chléb)
- ovesný den (pouze ovesné vločky s vodou, nikoli s mlékem)

Pokud si tedy určíte, že budete jíst celý den pouze chleba, nakupte ho pořádnou zásobu. Tentokrát platí, že potraviny, kterou si určíte, můžete sníst LIBOVOLNÉ MNOŽSTVÍ. Takže žádný strach z toho, že jíte nějak hodně. Vašemu bříšku se to teď pěkně tráví, takže je přirozené, že cítíte hlad častěji, než jste zvyklí. Já většinou pociťuji hlad přibližně čtyři hodiny po tom, co se najím. Při detoxikaci cítím hlad už po hodině a půl.

Velmi důležitý bod, který musím zmínit, je PITNÝ REŽIM. Pokud nechcete někde zkolabovat, musíte hodně pít. Nejlepší je obyčejná, pramenitá, neperlivá voda. Pokud toho už máte opravdu plné zuby, tak si můžete udělat i slabý zelený nebo bylinkový čaj. Naším úkolem je přece vyplavit všechny škodliviny. Tak vyplavujme, vyplavujme. Měly bychom vypít kolem 3 litrů vody. Doporučuji začít den teplou vodou s kapkou citrónu. Není to tak hrozné, jak to zní. Tehle "elixír" nám pěkně nastartuje metabolismus a odhlení trávicí trakt po předešlé noci. Pít teplou vodu s citrónem je vlastně možné každé ráno, nejenom při detoxikaci - tělo vám bude vděčné.

V době detoxikace to nepřehánějte s fyzickou aktivitou. Vlastně je lepší se jí vyvarovat. Vaše tělo nemá potřebnou energii z jídla, navíc má dost práce s vyplavováním škodlivin. Takže je lepší detoxikační den naplánovat tak, abyste měly volno a nikam daleko nemusely. Věnujte tento den sobě. Nejenom, že je dobré se detoxikovat zevnitř, ale můžete to zkusit i zvenčí. Napaplejte si na obličej pleťovou masku a lehněte do voňavé vyživující lázně. Pokud máte někde poblíž nějaký kosmetický salón, můžete se objednat na nějaký tělový zábal (doporučuji zábal z mořských řas, ale v tom vám určitě v salónu poradí lépe). Nebojte se mít jeden den pro sebe a odpočívat. Po té dřině ve škole, v práci, na brigádách, doma,... Vždyť si to zasloužíme! Odpočinek a relaxace je pro detoxikaci těla důležitá. Však to znáte - ve zdravém těle zdravý duch. Ale funguje to i naopak. Potřebujeme i zdravého ducha na to, abychom mohly mít zdravé tělo. Dejte své psychice oddech a omezte všechny stresy na minimum.

A výsledek? Budete se cítit zdravější a lehčí. Nebudete zahleněné, shodíte i nějaké to kilečko. Zbavíte se nadýmání a bolestí hlavy. A budete nabité optimismem. Na závěr jen dodám varování - toto je jednodenní detoxikace, za žádnou cenu ji neprotahujte. Dlouhodobější hladovění rozhodně zdravé není. Po detoxikačním dnu začněte jíst pomalu, raději několik malých porcí, než jednu velkou. Na svou obvyklou stravu tělo přiveďte pomaličku, ať z toho nemá zbytečný šok.

A co vy? Už jste se někdy "detoxikovaly"? Nebo snad praktikujete detoxikaci pravidelně? Jaký na ni máte názor?

Komentáře

Oblíbené příspěvky