Manipulace

Téma, které je v poslední době velmi omílané. Všichni mají pocit, že jimi někdo manipuluje, ale zároveň se brání, že oni manipulátory nejsou. Asi nejsem jediná, které v této rovnici něco nesedí.

Myslím, že někdy manipulujeme úplně všichni. Někteří méně, někteří více, někteří nevědomě a někteří zcela záměrně. Někteří si to sebekriticky přiznají, někteří se tomu urputně brání. Ale děláme to všichni. Ono totiž není manipulace jako manipulace. A některé typy manipulátorství jsou velmi nenápadné a vzdáleně vypadají neškodně. Jenomže na to, abychom se manipulaci mohli úspěšně bránit a abychom se manipulativně nechovali, tak o ni musíme vědět co nejvíc a musíme ji umět rozpoznat.


Typy manipulátorů:

1) Diktátor
Všichni to dobře známe, protože nám je často velice blízko. Zamysleli jste se někdy nad otcovským "už jsem řekl"? Tento druh manipulace využívají lidé, kteří jsou vysoce postavení (ať už v rodině, v partnerství, v práci,...) a jejichž slovo má váhu. Často se odvolávají na tradice ("dělal to můj otec, dělal jsem to já, budeš to dělat i ty") nebo na autority (spisovatele-klasiky, vysoce postavené politiky,...).

2) Chudáček
Když po něm něco potřebujete, odvolává se na svou neschopnost a na své handicapy. Nic nemůže, na všechno je sám, nic nestíhá. Když má splnit nějaký úkol, tak buď "neslyší" a nebo "zapomene". Tím se vyhne všemu, čemu potřebuje.

3) Kalkulátor
Přesně ví, co je pro něj v dané situaci nejvýhodnější. Podle toho také volí svoji taktiku. Jednou taktika biče, jednou cukru a někdy ze sebe dělá chudáčka nebo jiný typ manipulátora. Když potřebuje, tak "neslyší". Když ale potřebuje jinak, tak slyší velice dobře.

4) Liana
Manipuluje podobně jako chudáček - dělá, že je naprosto odkázaný na ostatních. Vlastně manipuluje svou závislostí. Svým chováním sleduje to, aby se o něj ostatní starali. Zdůrazňuje své potíže, své nemoci, své neúspěchy. Rád se lituje a vyvolává tak v ostatních pocity empatie. Vlastně na ostatních "parazituje".

5) Surovec
Asi to není třeba nějak zvlášť rozebírat - ten své okolí prostě "ukřičí". Má patent na rozum a všechno musí být po jeho. Lidé mu ustupují především proto, že je jim nepříjemné jeho chování a chtějí mít prostě pokoj.

6) Příjemný člověk
Velmi nenápadný typ manipulátora. Všechno dělá pro dobro ostatních. Udělá pro každého první i posladní, je velmi obětavý. Problém je, že i když jste ho o nic nežádali, tak bude očekávat vděčnost a nebo to, že mu jeho snahu oplatíte. On by pro vás přece udělal všechno - a vy jste teď tak hrozní a nechcete pro něj teď něco udělat? Bude se cítit ublížený. Obětuje se, ale vybírá za to daň. Tomuto typu manipulátorství se brání velice těžko, protože odmítnout někoho, kdo je k vám hodný a "myslí to s vámi dobře", je prostě těžké.

7) Poslední spravedlivý
Neustále kontroluje, kritizuje, s ničím není spokojený, nic mu nestačí. Ve svém okolí vyvolává pocity viny a dojem, že jsou špatní. Podobně jako diktátor se považuje za člověka bez chyb. Moralizuje, povyšuje se. Je to nejběžnější typ manipulace na internetu a na blozích, protože jako jeden z mála se dá použít. Tento člověk rád píše hlavně negativní komentáře a hledá ve všem pouze chyby. Vymlouvá se na konstruktivní kritiku (která je však vždy a za každou cenu negativní) a nad chyby ostatních se nedokáže povznést. Svým jednáním se snaží v druhých vyvolávat pocit méněcennosti.

8) Ochránce
Ty, které si vyvolil, chrání před čímkoli. Vlastně i před běžným životem. Myslí to dobře, o své "svěřence" se stará, ale nějak se zapomíná zeptat, jestli o to tito lidé stojí. Sám ví, co je nejlepší pro něj i pro ostatní - a tak to prostě dělá. Nepřipustí, že by se mohl mýlit a že by se daný člověk mohl sám rozhodnout, co je pro něj dobré.

9) Vlastník
Když s jeho názory souhlasíte, když se k němu chováte dobře a když nebudete dělat nic, co by mu vadilo, bude na vás hodný, bude vám pomáhat, bude vás ochraňovat, udělá pro vás všechno. Ve chvíli, kdy se však rozhodnete postavit na vlastní nohy a nebo jen uděláte něco, s čím nesouhlasí, tak vás smete. Stane se vašim nejhorším nepřítelem. Kdo nejede s ním, jede proti němu.


Jediným způsobem, jak se bránit jakémukoli typu manipulace, je asertivní chování. Jedině tím lze manipulaci odmítnout. Je sice pravda, že odmítnutím můžeme ztratit některé výhody, ale zůstaneme sami sebou a nestane se, že bychom někdy zjistili, že jsme byli přitlačeni do kouta. Nestane se nám, že budeme nakonec dělat něco, co vlastně nechceme.

A protože myslím, že už je informací docela dost, tak si téma asertivity a odmítání manipulace nechám na další článek - aspoň se máte na co těšit:).

Také budu ráda, když mi odpovíte v anketě a v komentářích napíšete, o kom z vašeho okolí si myslíte, že se s vámi snaží nejvíce manipulovat - a jak to dělá a jak se při tom cítíte. Budu se těšit na zajímavé komentáře:).

Komentáře

Oblíbené příspěvky