Když chybí plány na prázdniny

Prázdniny se kvapem blíží. Někteří se chystají k moři, někteří na chatu, na tábor, k babičkám, dědečkům a někteří budou objevovat krásy Česka. Pak jsou taky i tací, kteří ještě nic rozmyšleno nemají. Ale je škoda celé dva měsíce zahálet.
Já se letos také nikam k moři nechystám (přece jenom jsme s přítelem byli u moře minulý rok, nemusíme to přehánět), musím šetřit penízky. Brigáda, kterou jsem měla původně domluvenou, nějak odpadla - a nejednou zjišťuji, že mám před sebou hrozně moc volného času. Všechny zkoušky jsem měla hotové už v polovině května a začala jsem se poměrně nudit. Ale rozhodla jsem se, že to tak nenechám. Tolik volného času - to se prostě musí využít. Sepsala jsem proto pro vás několik tipů, co se dá dělat, abychom se o prázdninách nenudily a neproseděly je u počítače.


1. Brigáda
Netřeba nic dodávat. Ti mladší patnácti let můžou třeba pomáhat sousedce s venčením psa, starší už si seženou plnohodnotnou brigádu. Problém je, že teď už je na shánění možná poměrně pozdě (ale znáte to - kdo hledá, najde), proto je nyní lepší rozhlédnout se spíše na brigádu přes známé a nebo na nějaké "jednorázovky".

2. Čas na dávné přátele
Určitě jsou lidé, kteří bydlí daleko, ale ve vašem životě mají místo. Staří přátele ze základní školy, z táborů, z kroužků. Prázdniny jsou skvělá příležitost na to, abyste se zase mohli sejít. Navíc nemusíte nikam spěchat a u dávné kamarádky můžete klidně i přespat, aniž by vás někdo ráno honil do školy.

3. Čas na vzdálené příbuzné
To stejné platí se vzdálenými příbuznými. Život nás často zavede na opačné strany republiky. A tak se sestřenice, se kterou jsme si v dětství tolik rozuměly, stává vzdálenější a vzdálenější. A nepotřebuje třeba vaše babička pomoct na zahrádce? Nepotřebuje starší sestra pomoct s dětmi? Nechcete si zase popovídat s tetou, se kterou jste se léta neviděly?

4. Pod stan
Vemte kamarádku, přítele, bráchu, mamku - nebo vlastně kohokoli, seberte stan, spacáky a hurá do přírody. Můžete třeba na kolech. Stačí si zjistit, zda jsou v místě, které chcete poznat, nějaké kempy a můžete prožít parádní dobrodružství. A pokud si netroufáte jet někam daleko - někdy není od věci postavit ten stan třeba i na zahradě. A vlastně nemusíte mít ani ten stan. No uznejte - kdy naposledy jste spaly jen tak pod hvězdami? Kdy naposledy jste večer seděly u pořádného táboráku, opékaly buřty a povídaly si? A kdy naposledy jste se probouzely pod širákem obklopeny nejlepšími přáteli? Nestojí to za to to aspoň zkusit?

5. K vodě, do přírody, na výlety
Když už se někam vydáme, nemusí to nutně znamenat, že tím zabijeme čtrnáct dní. K vodě a nebo na výlet můžeme vyrazit třeba jen na jedno odpoledne. Arboreta, botanické zahrady, dinoparky, zoologické zahrady, aquaparky, koupaliště, hrady, zámky. To všechno na nás volá. V České replublice je navíc spousta nádherných míst a měst, která stojí za to poznat. Vemte batoh, lístek na vlak a jeďte na výlet. Pokud si nevíte rady, kam vyrazit, podívejte se na stánku http://www.kudyznudy.cz/. Jednoduše zde najdete jak zajímavé místa na výlety, tak zajímavé akce blízko vašeho bydliště. Vždyť každá hodinka strávená venku je lepší, než kdybychom ji proseděly u televize.
6. Sportem ku zdraví
Není nad to, když léto prožijeme aktivně. Někteří sjíždějí řeky, jezdí na cyklovýlety, lezou po skalách. Některým stačí, když si občas zajdou zaběhat. Je tolik zajímavých sportů a aktivit, které se přes léto dají dělat, stačí si jen vybrat.

7. Učit se, co nás baví
Chápu, že i když bychom to někdy potřebovaly, tak k učení do školy se přes prázdniny asi nedonutíme. Ale určitě jsou i věci, které bychom se vlastně učily docela rády. Třeba nějaký zajímavý jazyk. Buď na to můžeme jít formou samostudia a nebo se vydáme do kolektivu lidí, kteří mají stejné zájmy. Přes prázdniny probíhá spousta kurzů. Jazykové, umělecké, fotografické, hudební ... A taky spousta různě zaměřených táborů, soustředění a letních škol.

8. Tolik zajímavých knih...
...které jsme přes školní rok neměly čas přečíst. Sednout si teď někde venku na lavičku a jen tak si číst - to je teprve paráda.

9. Velký letní úklid
Občas je důležité udělat velký úklid, včetně vyházení skříně, uspořádání věcí z minulého školního roku, vyprání matrací, vyčistění koberců,... Možná, že vás to tak chytne, že se rozhodnete třeba vymalovat a nebo všechno přeorganizovat. Takový pořádný úklid vám určitě alespoň den zabere, ne-li více. A není krásné usínat s pocitem, že všechno okolo je čisté, uspořádané a dokonalé? Také můžete uspořádat určité věci ve svém životě. Třeba nechat vyvolat fotky a konečně je zařadit do alb. Nebo vytřídit své věci a darovat je někomu, kdo je ještě může potřebovat.

10. Čas na sebe a své zájmy
Už nás nikdo nikam netlačí. Máme spoustu času na to, abychom rozvíjely to, co se chceme naučit. Zdokonalení v oblíbeném koníčku, ve hře na nějaký hudební nástroj, ve zpěvu, v malování, ve focení, v nějakém sportu a nebo třeba v tanci. Nejsme unavené ze školy, nemusíme se pořád učit a tak se určitě najde každý den hodinka, kterou můžeme věnovat sobě a svým přáním. Konečně můžeme něco udělat i s dávno zapomenutými novoročními předsevzetími. Vzpomeňte si na všechno, co jste během školního roku označili za "to bych chtěla zkusit, ale není na to čas".

11. Začít s novým, zdravým životním stylem
Konečně nejsme odkázáni na školní jídelnu. Taky odpadá stres z učení - a přiznejme si to, nejvíce čokolády spořádáme právě nad sešity. Ale nejde o radikální hubnutí, to v období zmrzlin asi ani nejde. Ale o to, abychom se cítily zdravěji. Zdravá, čistá a svěží příroda přímo nabádá k tomu, abychom si místo těžkého oběda raději daly salát. Kolem roste tolik čerstvého ovoce a zeleniny - tak proč neochutnat.
12. Pomoc v domácnosti
Zatímco my trávíme prázdniny lelkováním, naši rodiče většinou musí pracovat i přes léto. Neuškodí, když jim s domácností pomůžeme o něco víc, než jsme zvyklé, vždyť teď máme tolik času, trocha pomáhání nás nezabije. Navíc tím v očích svých rodičů stoupnete, hned budou mít pocit, že jejich dítko najednou tolik vyspělo. A to je docela výhoda v dalších plánech na prázdniny - nebudou se o vás tolik bát a je větší pravděpodobnost, že až někam budete chtít jet, tak že vás pustí.


Určitě je ještě velká spousta zajímavých činností, které stojí za to přes prázdniny zkusit. Je něco, co o prázdninách podniknete a v mém článku jste to nenašli? Určitě se v komentářích podělte:).

Komentáře

Oblíbené příspěvky