A co takhle šálek čaje?

Jsem milovníkem pravého zeleného čaje. Každý den si dám tak jeden či dva velké hrníčky. Samozřejmě, že jedním z důvodů, proč to dělám, je prostě fakt, že mi chutná. Ale zelený čaj má i spoustu pozitivních účinků na naše tělo.

1. Výborný antioxidant
Na střední jsme se učili, že antioxidanty jsou látky, které dokážou navázat volné radikály v našem těle. V zeleném čaji najdeme rovnou dva - vitamin C a catechin. A čím méně volných radikálů, tím mladší a zdravější vzhled (a vlastně nejen ten vzhled).

2. Boj proti rakovině a srdečně-cévním chorobám
Možná, že bych tento bod mohla připsat k bodu prvnímu, protože právě antioxidanty v čaji snižují pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny (rakovina tlustého střeva, konečníku, kůže, prsa, ...). A vzhledem k tomu, že rakovina či infarkt jsou v poslední době strašáci číslo jedna, není prevence vůbec od věci.

3. Posílení obranyschopnosti
Určitě jste už viděli reklamu na ledový čaj Nestea - slečna ho v dešti vypije a najednou se nad ní objeví deštník. Tak nějak je možné si obranyschopnost představit, ale pokud nahradíme ledový přeslazený čaj po domácku připraveným neslazeným čajem, pak pro své tělo uděláme ještě trochu víc.

4. Zvýšení koncentrace
Zelený čaj, stejně tak jako jiné druhy čajů, obsahuje kofein. Uvloňuje se postupně a tak zvyšuje soustředění. Kvůli kofeinu není vhodné, aby ho děti pily ve velkém množství. Také není vhodná jeho pití před spaním. Spousta lidí si myslí, že kofein je hrozně nezdravý. Vyvedu vás z omylu - pro dospělého člověka nebezpečný není (pokud na něj není přecitlivělý) a pokud se konzumuje v rozumném množství, pak může být tělu i prospěšný - například pro prevenci různých neurologických onemocnění. Dále také pomáhá lidem s astmatem a dokonce pomáhá odbourávat tuky. Kofein je sice velmi močopudná látka, ale jeho množství ve vyluhovaném čaji je malé. Pokud pijete opravdu silný čaj, pak je dobré si k němu dát i skleničku vody.

Většinou se doporučuje vypít minimálně dva šálky zeleného čaje denně, maximálně však jeden litr. Ale samozřejmě musíme uvažovat i to, jak moc silný čaj máme rádi a jaký si připravujeme. Pokud máte raději pořádný "zabiják", pak je doporučené množství menší - a naopak.

Tak co myslíte? Nedáte si?

Komentáře

Oblíbené příspěvky