Šťastný Nový rok! Chúc mừng năm mới!

Ne, nezbláznila jsem se. Jak jistě víte, žiju tak trochu na hranici mezi dvěma komunitami, mezi dvěma světy. Zítra (23.1.) se slaví Nový rok (Tết Nguyên Đán - někdy můžete slyšet o tzv. "slavnosti Tết" či o "Festivalu prvního dne"), i když podle jiného kalendáře, než na který jsme my, Češi, zvyklí. Proč píšu už teď? Protože právě teď je ve Vietnamu 00:00 23.1.2012 - a tak začíná rok draka. Takže především vám všem přeji spoustu štěstí, zdraví a lásky.
Nezlekněte se, tohle je jediná fotografie v mém archivu, která alespoň vzdáleně připomíná draka.
 
Slavnost Tết je nejvýznamější svátek ve Vietnamském kalendáři. Je to doba, kdy se scházejí rodiny, aby si do nového roku zajistily štěstí. Tết připadá podle evropského kalendáře do doby mezi 19. lednem a 20. únorem. Řídí se lunárním kalendářem, proto nemá stálé datum a rok od roku se mění. Podobně jako v Česku zdobí Vietnamci své domácnosti. Nezdobí se však jehličnany jako u nás, ale větvičky broskvoní, větvičky meruněk či stromy zvané kumkvat.

Tento svátek vlastně vietnamským dětem nahrazuje Vánoce. Sice nedostávají dárky, ale dostávají peníze od všech příbuzných. Kdysi to bylo pár drobných, v dnešní době ale vietnamské děti z této oslavy odcházejí bohatší i o několik tisícikorun, většinou se to také řídí věkem. Peníze přinášejí štěstí.

Mezi tradiční jídla tohoto svátku patří rýžový koláč (rýžový dort) - bánh chung. Tento koláč je zabalený v marantovém nebo banánovém listu a uvnitř, kromě rýže, najdete vepřové maso, fazolovou kaši (nebo zpracovaný hrášek) a pepř. Mám-li být upřímná, toto jídlo neptaří mezi mé oblíbené. Jako sním to, není to špatné, ale že bych po tom nějak toužila, to se říct nedá - jako Evropanka k němu prostě nemám vztah. Navíc je příprava tohoto jídla neuvěřitelně zdlouhavá (mám takový pocit, že se to vaří okolo dvanácti hodin). Mezi nejoblíbenější sladkosti těchto dní patří kandované ovoce, ale i to čerstvé - vodní meloun, plody kaktusu pitahaya (známé též jako "dračí ovoce"), ...

Na lunární Nový rok Vietnamci také vzpomínají na své blízké. Vystavují se fotografie zemřelých, zapalují se u nich vonné svíčky a pokládají k nim jídlo a ovoce.

Velmi důležité je, kdo bude prvním hostem domácnosti v novém roce. Tento člověk by měl být nejlépe bohatý ženatý muž, který má spoustu dětí a je v životě velice úspěšný. Úspěch a štěstí se pak podle tradice "přenese" i na rodinu, která bydlí v dané domácnosti.

Tak tedy i vám, čtenářům, přeji úpěch, zdraví a štěstí do nového roku:).

Komentáře

Oblíbené příspěvky